Witam,
Otóż problem jest taki. Po kupieniu nowego komputera i przełożeniu dysku ze starego wyszedł jeden problem z siecią. Sieć działa dobrze bez żadnych problemów (ethernet). Aczkolwiek drażni mnie to, że nie działają żadne wskaźniki obciążenia sieci - czy to knemo, czy monitor systemu kde, czy też jakiekolwiek narzędzie w konsoli (w sumie żadne nie będzie działać, bo wszystkie pobierają te dane w taki sam sposób). Oczywiście chodzi mi tylko o globalny systemowy wskaźnik obciążenia sieci, a nie o to co np. przeglądarka pokazuje podczas pobierania (bo to oczywiście działa).
Pytanie czy spotkał się ktoś z was z czymś takim? Czyżby to sterownik do tej karty był winny, skoro na innej przedtem działało bez problemu? Więcej info:
- Debian Sid x64
- Kernel 3.12.0 aptosid
- Karta: Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10) - zintegrowana na płycie
- Używany sterownik: alx
Z tego co tak czytam to sterownik dość nowy i niedawno dopiero wszedł do kernela (nie wiem od której wersji kernela już jest wbudowany).
Dodane:
To sam sobie odpowiem. Sterownik (alx) tego nie obsługiwał. W kernelu 3.14 to poprawiono i już wszystko działa jak trzeba,