Gnome 3 na desktopie - brak obrazu na monitorze VGA przy podpi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Andrzej70
Beginner

Gnome 3 na desktopie - brak obrazu na monitorze VGA przy podpiętym TV HD

Post autor: Andrzej70 »

Właśnie dopiero co zainstalowałem Debiana 7.2 i uporałem się z grubem. Mam desktop z kartą ATI niestety i już widziałem przy starcie jakieś błędy, ale na razie mam poważniejszy problem. Jak w temacie desktop jest podpięty standardowo do monitora VGA, ale karta ma też złącze HDMI i tam jest wpięty TV HD.
Problem polega na tym, że system startuje w trybie tekstowym, widać wszystko i dlatego zauważyłem komunikaty błędów dotyczące grafiki. Następnie znika obraz i nie pokazuje się ekran logowania gnome. Monitor się wyłącza.
Przerabiałem ten problem przy instalacji Windowsa. Okazuje się, że ekran jest wyświetlany tylko na TV pomimo, że TV był i jest wyłączony. Rozwiązałem go tak, że włączyłem TV, zalogowałem się do windy i w menadżerze catalyst ustawiłem klawisze skrótu do przełączania ekranów. Następnie je użyłem i odtąd obraz pokazuje się tylko na monitorze, chyba, że znowu użyję skrótu do przełączania lub klonowania.

Goglowałem trochę i nie znalazłem "fabrycznych" skrótów do przełączania ekranów w catalyst w windows. Niestety nie znalazłem też informacji jak to zrobić w gnome w debianie.
Może ktoś wie i się podzieli wiedzą jak przełączyć ekran z TV na monitor? Bo mam utrudniony dostęp zarówno do złącza w TV jak i w desktopie (zabudowane wszystko ciasno) i wolałbym uniknąć odłączania kabelka. Poza tym w przyszłości chciałbym korzystać też z TV, więc ta wiedza się przyda.
Acha bym zapomniał napisać, że w gnome po zalogowaniu (obraz na TV) nie widzę nic poza tapetą systemową, więc musiałem zamykać system z konsoli (alt-ctrl-F1).
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Uzupełnij informacje o sprzęcie: threads/12771-Zakładając-temat-przeczyt ... #post81406

Dołącz do tego wynik:

Kod: Zaznacz cały

dmesg
Andrzej70
Beginner

Nie wiem jak przełączyć obraz z TV na monitor w gnome, a to nie powinno zależeć od sprzętu. Zresztą i tak nie wiem jak z konsoli wysłać tutaj plik. Piszę z innego kompa.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Wolałbym wiedzieć co się dzieje w systemie. Ale jeżeli masz już działające X-y to spróbuj tak, wpisz:

xrandr
Żeby uzyskać listę wyjść i trybów wideo, a następnie wybierz jeden, np tak:

xrandr --output VGA-1 --mode 1280x1024
Więcej tutaj: http://divby0.blogspot.com/2008/12/swit ... randr.html
Andrzej70
Beginner

xrandr stwierdza "can't open display". System wrzuca jakieś standardowe VGA sądząc po wpisach z dmesg.
Przy starcie systemu zatrzymałem komunikaty (ctrl-s) i od razu przy starcie wyskakuje info
waiting for /dev to be fully populated drm:radeon_pci_probe] error radeon kernel mode setting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree. done
Wypiąłem kabel HDMI i mam obraz na monitorze po restarcie. Zaraz ustawię odpowiednie repozytoria dla aptitude i zrobię update systemu, bo mam X-y albo jakąś namiastkę, bo różnią się od gnome na laptopie - tylko tapeta taka sama. Dalsze info już z desktopa mam nadzieję.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Dlatego chciałem wyniki tamtych poleceń, zainstaluj pakiet:

firmware-linux-nonfree
Czy polecenie xrandr wydałeś jako root, czy zwykły użytkownik, i czy miałeś wtedy działające x-y? Zrób to jako zwykły użytkownik w emulatorze terminala.
Andrzej70
Beginner

Dobra to tak:
1. Mam gnome - róznica w wyglądzie wynika z wersji systemu - na lapku mam 7.1, tutaj 7.2
2. xrandr rusza zarówno z roota jak i ze zwykłego usera w X-ach. Ja go odpalałem wcześniej z konsoli (ctrl-alt-F1) i na niej nadal jest "can't open..."

andrzej@debianpc:~$ xrandrScreen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1280 x 1280
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 270mm x 202mm
   1280x960       60.0  
   1024x768       75.0     70.1     60.0* 
   832x624        74.6  
   800x600        85.1     72.2     75.0     60.3  
   640x480       100.0     85.0     75.0     72.8     59.9  
   720x400        70.1  
Spróbuję podłączyć kabelek HDMI z TV do kompa, bo kwestia uzyskania jakiegoś skrótu klawiszowego, albo chociaż polecenia, które przełączy ekran, nadal mnie interesuje.

Sam nie wiem czy to po aktualizacji systemu, czy też może po odpięciu kabla HDMI, ale zainstalowało kartę ATI wreszcie. Co prawda nie do końca co trzeba, ale przynajmniej została rozpoznana. Stało się to dzisiaj, wcześniej był jakiś cudak a teraz właściwa. Robiłem tylko full update systemu, potem instalka VLC, wywaliłem gnash i instalka chrome.

andrzej@debianpc:~$ lspci -k | grep -A2 VGA01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV770 [Radeon HD 4850]
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 036e
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV770 HDMI Audio [Radeon HD 4850/4870]
Nadal są jakieś problemy z kartą - być może żeby móc ją podłączać do TV, muszę zrobić jej prawidłową instalację.
Nie wiem czy nadal mam wrzucić info z dmesg?
Bo póki co sprawdziłem logi i
Xorg.0.log

[    13.450] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    13.594] (EE) RADEON(0): [dri] RADEONDRIGetVersion failed to open the DRM
[dri] Disabling DRI.
[    13.883] (EE) RADEON(0): Acceleration initialization failed
[    13.883] (II) RADEON(0): Acceleration disabled
[    13.276] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    13.332] (WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
[    13.450] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    13.450] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    13.883] (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
sys.log (nie patrzeć na kolejność proszę.

Dec 20 11:30:52 debianpc kernel: [    5.363196] [drm:radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-linux-nonfree.
Dec 20 11:30:52 debianpc kernel: [    0.388695]  pci0000:00: ACPI _OSC request failed (AE_NOT_FOUND), returned control mask: 0x1d
Dec 20 11:31:07 debianpc gdm-simple-greeter[4277]: CRITICAL: get_column_number: assertion `i < gtk_tree_view_get_n_columns (treeview)' failed
Dec 20 11:31:07 debianpc gdm-simple-greeter[4277]: CRITICAL: get_column_number: assertion `i < gtk_tree_view_get_n_columns (treeview)' failed
To tyle tak na szybko. Miałem wrzucić pełne logi, ale są za duże jak sądzę :)

Czuję, że będę musiał każdy element komputera szczegółowo zidentyfikować i sprawdzić czy przypadkiem nie ma złego sterownika zainstalowanego. Dotyczy to ACPI, grafiki i urządzeń na usb. Nie wiem jak się za to zabrać - może chociaż link do instrukcji jak zainstalować prawidłowo kartę grafiki? bo rozumiem, że sobie nie radzi na sterownikach otwartych i trzeba ściągnąć sterowniki z AMD? Ciekawe czy ASUS ma stery do linuksa, bo to przecież i karta i płyta prosto z Asusa :P
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Zainstalowałeś pakiet firmware-linux-nonfree?
Bez niego nie ruszy akceleracja sprzętowa na otwartych sterownikach.
Andrzej70
Beginner

Chyba jest

andrzej@debianpc:~$ aptitude search firmware-linux-nonfree
p   firmware-linux-nonfree                                        - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
Dałem dla pewności jeszcze

aptitude upgrade firmware-linux-nonfree
Nic nie pobrał i nie zainstalował - wszystko aktualne najwyraźniej.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Przy pakiecie jest "p" czyli purge. Pakiet nie jest zainstalowany - byłaby literka "i". Zainstaluj go:

aptitude install firmware-linux-nonfree
Dodatkowo polecenie xrandr najlepiej wykonywać w emulatorze terminala - jest to taka konsola którą można uruchomić z menu gnome (jest tego mnóstwo wersji, w gnome nazywa się to chyba gnome-terminal).

Jeżeli uruchamiasz to w konsoli (tej z ctrl+alt+Fx) to powinieneś wybrać display (przełącznik -d), ale nie wiem dokładnie jak one są zdefiniowane. Poczytaj w internecie.

I jeszcze raz - w zależności od tego w jaki sposób wywołujesz xrandr X-y muszą być wtedy włączone bo jest to program do zmiany parametrów Xorg.
ODPOWIEDZ