Super-Boot-Manager - czy jest wersja na Debiana?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Super-Boot-Manager - czy jest wersja na Debiana?

Post autor: neo86 »

Mam pytanie. Jest wersja na Ubuntu takiego fajnego i funkcjonalnego narzędzia o nazwie Super-Boot-Manager, ale czy jest wersja takiego cudeńka na Debiana? Ewentualnie, czy ktoś mógłby przebudować takie cudo?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Zbędny bajer opóźniający start w moim mniemaniu. Plymouth jest - http://packages.debian.org/pl/sid/plymouth z resztą chyba musisz się pobawić ręcznie.
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

Ja wszystko sobie przerobiłem tak, że nie mam ani ekranów startowych, ani okna logowania. Loguję się z terminala, a potem:

Kod: Zaznacz cały

startx
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Próbowałem ręcznie załadować Plymouth PawOSX do katalogu /lib/plymouth/ ale coś mi nie działa! A pod Ubuntu (jak kiedyś używałem to było proste w Super-Boot-Manager wybierałem w trybie graficznym jaki chcę mieć Plymouth i cała automatyka załatwiała wszystko. Niby pierdoła ale tylko tego mi brakuje w Debianie by wyglądał jak OSX.

Próbowałem także Debian-Plymouth-Manager lecz niestety on nie ma funkcji importowania dodatkowych projektów Plymouth.
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

Może spróbować po prostu zainstalować pakiet .deb Jak działa pod Ubuntu to pewnie i zadziała pod Debianem.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Już wiem na czym problem polegał. Zrobiłem to karkołomną metodą ręczną ale działa. O to chodzi, że w Ubuntu Plymouth mieści się w /lib/plymouth/ i tam z paczki deb lub ręcznie się wstawia Paw-OSX.

W Debianie Plymouth okazał się mieć skórki w /usr/share/plymouth/themes. Sam Paw-OSX nie chciał nadal działać ale zrobiłem inaczej! Wybrałem temat/skórkę Fade-In i doinstalowałem, następnie jako root podmieniłem grafikę debian-logo.png na logo Apple z przezroczystym tłem (zmieniając nazwę na debian-logo.png) i uruchomiłem znowu Debian-Plymouth-Manager i uaktualniłem Plymouth, wybierając klawisz wyboru danego tematu Plymouth na Fade-In. I teraz ten temat ze zmienioną grafiką na Apple działa prawidłowo! Jest cacy!

O to mi chodziło! Zatem widzę między Ubuntu a Debianem trochę układ pewnych katalogów składowych systemu różni się.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

https://wiki.debian.org/plymouth

Tak poza tym w Debianie nie używa się super ekstra sweetaśnych graficznych programików z Ubuntu. Konsola i naprzód.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Popieram, system ma być szybki, sprawny i użyteczny do tego, wygląd się aż tak nie liczy.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

mati75 pisze: Tak poza tym w Debianie nie używa się super ekstra cukierkowych graficznych programików z Ubuntu. Konsola i naprzód.
Menel pisze:Popieram, system ma być szybki, sprawny i użyteczny do tego, wygląd się aż tak nie liczy.
Nie wstąpiłem do konserwatywnego zakonu Debian. Nie jestem ascetą. Lubię jak system fajnie wygląda a funkcjonalność nie cierpi na tym. Naprawdę! Mój dopieszczony Debian, mimo wyglądu łudzącego do OSX jest nadal szybszy i bardziej funkcjonalny, bardziej stabilny i lepszy od Ubuntu, a już na pewno lepszy od Minta.

Temat można zamknąć lub nawet wywalić w czeluści piekła bo już wiem jak przerabiać Debiana.
ODPOWIEDZ