Mam za zadanie napisać aplikację operujące na procesach. Niestety nie wiem jak napisać ją samodzielnie. Laboratoria nie posiadają żadnych objaśnień, a na wykładach inny materiał.
Zadania:
- Proszę napisać aplikację, która uruchamia zadaną ilość procesów potomnych (ilość podajemy z klawiatury). Zależność pomiędzy rodzicem a potomkiem musi mieć poniższą strukturę:
Należy zwrócić uwagę, że każdy z procesów rodziców musi oczekiwać na swojego potomka. Sposób generowania informacji przez procesy potomków jest analogiczny jak w poprzednim zadaniu. Taki sam jest także sposób raportowania procesu rodzica o zakończeniu działania procesu potomka jak i sposób uruchomienia programu.Kod: Zaznacz cały
proc_m | proc_p1 | proc_p2 | ... | proc_pN
- Napisać program, który uruchomi proces potomny. Proces potomny ma oczekiwać na dwie liczby podane z procesu macierzystego po czym obliczy ich różnicę a wynik wyśle do procesu macierzystego. Komunikacje zorganizować przez /proc.
proc wirtualny katalog, zawierający dane o aktualnie uruchomionych procesach proc/1 katalog z informacja o procesie nr 1; każdy proces ma w /proc podkatalog - Napisz aplikację, która w procesie potomnym zabezpieczonym przed przerwaniami z poziomu terminala będzie wyświetlała na terminalu podawanym w procesie macierzystym co minutę napis: minęła minuta
Dodane:
Zrobiłem pierwszy program, wydaje mi się, że prawidłowo, ale proszę jeszcze o sprawdzenie ewentualnych błędów.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <sys/types.h>
#include <unistd.h>
#include <errno.h>
void wypisz(void);
int main()
{
int i,ilosc;
pid_t child;
printf("Podaj ilość procesów potomnych: \n");