[+] Debian Wheezy na laptopie Lenovo B590

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Andrzej70
Beginner

[+] Debian Wheezy na laptopie Lenovo B590

Post autor: Andrzej70 »

Witajcie.
Jestem w trakcie instalacji i jestem mocno zielony, czyli Debiana nic a nic nie znam, a Linuksa kiedyś podstawy i zero praktyki.

Co zrobiłem dotychczas?
Ściągnąłem obraz pierwszej płyty cd z http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.1.0/amd64/bt-cd/

Rozpakowałem go normalnie programem winrar z Windowsa bezpośrednio na USB.

W laptopie wybrałem boot z USB disk i wystartowała instalka.

Wybrałem graficzną wersję i pierwszy problem pojawił się z WiFi. Brakuje plików iwlwifi-2030-6.ucode i iwlwifi-2030-5.ucode.

W końcu wcisnąłem NIE i poszło dalej.

Teraz to samo wyskoczyło przy karcie sieciowej. Brakuje pliku rtl-nic/rtl8168e-3.fw.

Tym razem postanowiłem zapytać, bo jak tak będę anulował te instalacje, to w końcu nic się nie zainstaluje.

Przeszukałem trochę sieć i zdaje się, że są gdzieś pakiety zawierające te pliki i nawet są opisy jak je doinstalować do zainstalowanego systemu.

Ale ja bym potrzebował porady jak to zrobić teraz w trakcie instalacji.

Czy mogę wyjąć dysk pendrive z instalatorem i wgrać na niego te brakujące pliki? A może trzeba wgrać cały pakiet?

Czy trzeba go jakoś rozpakować? Czy instalator je sobie znajdzie bo jestem w trybie graficznym i nie wiem jak miałbym wskazać ścieżkę do takiego pakietu, itp.

Doradźcie proszę, co zrobić w tym momencie, bo nie wiem, czy jak pominę instalację sieci, czy później sobie poradzę z doinstalowywaniem.

Ps. Przy okazji, może jakieś porady macie praktyczne, bo np. mam 500GB dysk i nie wiem, czy dzielić na partycje - czy po prostu zrobić jedną partycję. W Windowsie był problem z diagnostyką, defragmentacją takiej wielkiej partycji - trwało to wieki. Może ktoś instalował Debiana na laptopie Lenovo B590 i mógłby napisać krok po kroku, co robić?
Tym bardziej, że ten laptop ma sporo urządzeń, które warto byłoby uruchomić (chociażby kamera) i być może komuś się to udało?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Odnośnie firmware wifi i karty realtek - na moim sprzęcie też mi wyświetla te błędy, a sieć i tak działa (przez kabel). Klikasz dalej i jedziesz z instalacją. Po całej instalacji dodasz sobie odpowiednie repozytoria stąd: threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy- ... urces-list
I instalację brakujących plików załatwi polecenie

Kod: Zaznacz cały

apt-get install firmware-realtek firmware-iwlwifi

Odnośnie partycji to temat wiele razy poruszany (tu na przykład - threads/29501-podział-na-partycje-i-montowanie).

U mnie jest tak:
[INDENT]/ - 20GB
partycja wymiany - 2GB
/home - cała reszta
Dysk w laptopie mam aktualnie 320GB.[/INDENT]
Andrzej70
Beginner

Dziękuję.

Teraz kolejna sprawa. Instalacja się zawiesiła podczas, po uruchomieniu programu partycjonującego w momencie ,,przeszukiwanie dysków''.

Coś wcześniej kojarzę, jakiś komunikat z uruchamiania Systemu operacyjnego DOS, który był oryginalnie z laptopem, że coś jest nie tak z partycjami i zaleca się uruchomić fdisk z opcją LBA - bodajże.

Chciałem to zrobić, ale za cukierka nie mogłem znaleźć tego pliku fdisk. Czy jest gdzieś w instalatorze i jak go uruchomić w trakcie instalacji?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

A na tym dysku masz też Windowsa? Czy cały dysk masz wolny i przeznaczony do instalacji Linuksa?
Andrzej70
Beginner

To jest świeżo zakupiony laptop z systemem DOS - po włączeniu uruchamia się jakiś DOS i tyle. Pyta o datę i godzinę i spocznij na partycji C:. Ale programu fdisk tam nie znalazłem.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Świeżo zakupiony laptop z DOS-em? Nie rozumiem tego trochę, ale dobrze.

Ja bym ściągnął np. http://gparted.sourceforge.net/ i sformatował cały dysk (w sensie pozdejmował wszystkie partycje) i wtedy uruchomił instalator. Napisz co się wtedy stanie.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Dziwne jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji.

W czasie instalacji istnieje możliwość przełączenia na wirtualną konsolę gdzie wypisywane są szczegółowe komunikaty, nie pamiętam tylko, pod którym numerkiem. Wirtualne konsole przełączasz za pomocą skrótu klawiszowego ALT+F1 do F12 w zależności od ilości konsol.

Uruchom instalator jeszcze raz i przed momentem zawieszenia spróbuj przełączyć się po kolei na kolejne konsole aż zobaczysz wpisy logu na całym ekranie. Zrób fotkę albo spisz linijki dotyczące błędów bieżącej operacji instalatora.
Andrzej70
Beginner

Faktycznie na Alt-F4 jest konsola z logami.

Ostatnie wpisy są mniej więcej takie:

Kod: Zaznacz cały

partman: no matching physical volumes found
partman: reading all physical volumes, it may take a while...
partman:  no volume groups found
partman-lvm: no volume groups found
I tu następuje zawieszenie instalatora.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

A to nie jest czasem coś z tym, że na laptopie jest tablica partycji typu GPT zamiast MBR i instalator wariuje? To jet tylko mój strzał, nigdy z tym nie miałem do czynienia, zbyt stare komputery mam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Debiana spokojnie na GPT zainstalujesz. W instalatorze pousuwaj wszystkie potworzone partycje i stwórz swój rozkład na nowo.
ODPOWIEDZ