wade pisze:
lepiej tworzyć odrębną partycję dla swap (sda2 w pkt. 4) czy użyć plik /swapfile ?
Dostęp do partycji zawsze będzie szybszy niż dostęp do pliku na partycji... Dlatego tu jest inaczej niż w windowsie. Choć też w linuxie swapa można zagonić do pliku..
3.
/var na serwerze wymagana na oddzielnej partycji. Bo widzisz. Przyrost logów zapcha jedynie tą partycje a nie systemową
Partycjonowanie to jedno, a formatowanie partycji to co innego. Po utworzeniu partycji trzeba ją sformatować, czyli utworzyć struktury danych jakie wykorzystuje system plików. Robi się to przy pomocy poleceń mkfs.xxxx.
Osobne programy do partycjonowania ma partycja wymiany:
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze pytanie dotyczące systemu plików:
Zalecacie system plików ext3 czy ext4 dla partycji montujących /home i /var?
Generalnie ludzie polecają ext4, ale mam wątpliwości bo partycja systemowa została sformatowana jako ext3. Stąd moje pytanie.
I druga rzecz:
Czy tworząc partycje, warto zostawić wolne miejsce? Wymyśliłem taki podział:
[INDENT]system 93GB partycja wymiany 8GB
/var 400GB
/home 400GB
zostaje jakieś 100GB.[/INDENT] Czy lepiej jest wypełnić dysk do końca (dodając resztę do np. /var)?
To że / jest na ext3 nic nie znaczy. Na pozostałe partycje możesz wybrać system plików taki jaki ci się podoba i nie będzie to kolidowało. Czy wybrać ext3, czy ext4 sam zdecyduj.
Zapomniałem zrobić kopii /var i wszystko poszło w kosmos. Czy teraz trzeba ponownie reinstalować system, czy jest inny skuteczny i łatwiejszy sposób żeby postawić system na nogi?