Debian to moja druga przygoda z linuksem-wczesniej Mandrive Power Pack 2007 przy czym na mandrvice nie mialem tak duzej potrzeby korzystania z forum jak na "sterylnym"debianie jaki mailem tuz po instalacji...
teraz obecnie poszukuje na forum instrukcji jak zainstalowac opere i mam duzy problem ze znalezieniem odpowiedniego tematu.Oczywiscie po drodze czytam wiele informacji ktore w danej chwili nie sa mi potrzebne;z doswadczenia wiem jednak ze kiedy stana sie dla mnie niezbedne nie bede potrafil ich ponownie odnalesc...
Dlatego tez moje pytanie-jak korzystac z forum?Nie chce dublowac temtaow wiec jak mam korzystac z funkcji"szukaj" tak aby mi wyswietlilo cos o operze?
zwlekalem z tym pytaniem bo korzystanie z forum zawsze wydawalo mi sie banalnie proste zmienilem zdanie gdy dzis poczytalem o instrukcji obslugi google
host-86-63-152-118:/home/piotrek# dpkg -i opera_9.21-20070510.6-shared-qt_en_i386.deb
dpkg: błąd przetwarzania opera_9.21-20070510.6-shared-qt_en_i386.deb (--install):
brak dostępu do archiwum: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
opera_9.21-20070510.6-shared-qt_en_i386.deb
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Brak kandydującej wersji opera
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
linux-image-2.6.18-4-486
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych [url]http://deb.opera.com[/url] stable/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/deb.opera.com_opera_dists_stable_non-free_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego pliku ani katalogu)
W: Nie udało się wykonać operacji stat na liście pakietów źródłowych [url]http://deb.opera.com[/url] stable/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/deb.opera.com_opera_dists_stable_non-free_binary-i386_Packages) - stat (2 Nie ma takiego pliku ani katalogu)
W: Można uaktualnić listy pakietów aby uzupełnić brakujące pliki
Brak "kandydujacej wersji"-sciagam opere na debiana 4.0Etch...zyje w przekonaniu ze wlasnie tego uzywam
Niepewne pakiety mogą zagrozić bezpieczeństwu systemu.
Kontynuuj instalację tylko jeżeli dobrze wiesz co chcesz zrobić.
opera
Zignorować ostrzeżenie i kontynuować?
Aby kontynuować, napisz "Tak", aby przerwać, napisz "Nie": Tak