Uruchomienie systemu "linuxBox"

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
becelus

Uruchomienie systemu "linuxBox"

Post autor: becelus »

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post i z góry przepraszam za moją niefachowość w temacie i postaram się w miarę sensownie opisać mój problem.

Prowadzę małą sieć LAN już kilka lat mam serwer na Debianie i zarządzam wszystkim przez LMS-a. Całe oprogramowanie było zainstalowane przez kolegę, z którym nie mam teraz kontaktu. Do dziś wszystko działało super, problem się zaczął jak wyłączyłem sprzęt i po ponownym uruchomieniu coś się stało i nie bardzo wiem co z tym zrobić. Wychodzą takie błędy i wszystko staje w miejscu:
Załącznik IMAG0850.jpg nie jest już dostępny
Problem rozwiązałem częściowo. Odłączyłem dysk z logami i system wstał normalnie, ale nie mam dostępu do LMS-a bo przestał działać. Czy mogę prosić o pomoc jak wybrnąć z tych błędów.
Załączniki
IMAG0850.jpg
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Stawiałbym na błędy na dysku/dyskach, podłącz wszystkie dyski tak jak były wcześniej, uruchom jakąś dystrybucję live z płytki CD lub pendrive i sprawdź błędy na dyskach poleceniem fsck.
Nie zaszkodzi przeskanować powierzchni dysków w poszukiwaniu 'bad sektorów' programem MHDD.
Polecam PartedMagic http://partedmagic.com/doku.php, masz w tym live distro wszytko czego potrzeba MHDD jest dostępne z poziomu grub'a w menu extras bodajże.
Z poziomu winzgrozy zainstalujesz na pendrive lub dysku usb programem http://www.pendrivelinux.com/universal- ... -as-1-2-3/ lub unetbootin z linucha.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Może logi zapełniły dysk?
zgraj gdzieś te logi z dysku, którego odłączyłeś, a potem je wyczyść na tym dysku.

Wyświetla nie nie może znaleźć modułów tego jądra, że nie może znaleźć pliku uruchamiającego moduły.

Dysk też może szwankować spróbuj poszukać na nim błędów, jak, kolega wyżej napisał.
ODPOWIEDZ