Od czasu do czasu pracuję na Linuksie, jednak zawsze w środowisku tekstowym - teraz potrzebuję używać od czasu do czasu środowiska graficznego i dlatego zainstalowałem XFCE.
I mam kilka problemów i pytań.
Po zainstalowaniu XFCE i resecie maszyny system od razu wchodzi do X Window System.
Pytanie, gdzie to siedzi - tzn gdzie zmienić żeby uruchamiał się w trybie tekstowym - dodam, że w inittab domyślny poziom uruchamiania mam ustawiony na 2, ale nie wiem, czy to ma znaczenie (system Wheezy).
Jak już usunę X Window System z domyślnego uruchamiania to jak najlepiej później go uruchamiać - startx?
Zacznijmy od używania poprawnej nazwy, nie ma czegoś takiego jak Xwindows, jest X Window System. W debianie implementacją jest Xorg, więc albo samo X, albo xorg (powinno być z kropką: x.org, ale ja zawsze ją pomijam).
A teraz odpowiedzi na pytania:
Pewnie zainstalowałeś jakiś menedżer logowania, nie wiem jaki instaluje się domyślnie. Sprawdź 3 podane na tej stronie: https://wiki.debian.org/Xfce#Run_Xfce i go usuń.
Na powyższej stronie jest również sposób uruchamiania Xorga z sesją XFCE, bez graficznego menedżera logowania. Trzeba edytować plik:
Upewnij się, że ścieżka do pliku jest poprawna. Jeżeli jest i nadal nie działa, to uruchom program w terminalu bezpośrednio z tej ścieżki i wklej tu komunikaty jakie się wyświetlają.
Xorg - nie instalowałem tego, czyli zakładam, że instaluje się od razu z XFCE.
Mam wrażenie żeby zainstalować X-y w Linuksie i świadomie ich używać to trzeba ładny kawałek internetu przeczytać.
Jako menadżer logowania jest gdm3 - przynajmniej takie coś zainstalowałem.
Może być graficzny menadżer logowania - jakie są w ogóle opcje uruchamiania wspomnianego XFCE? Na tej stronie mam:
For GDM, KDM and LightDM choose xfce4-session.
For startx add in file ~/.xinitrc:
For slim boot session in /etc/slim.conf:
Ale czym te opcje się w ogóle różnią - bo jest sposób ale nie wiem o co w nim chodzi..
Ścieżka pliku *.desktop jest dobra.
Przy próbie uruchomienia w terminalu dostaję komunikat:
bash: ./firefox nie można uruchomić pliku binarnego
Uprawnienia są ok nie wiem czego brakuje..
Dziękuję poczytam. Znalazłem w między czasie Tux Commander i zamierzam popróbować.
Jak w ogóle zamknąć X-y - wiem że mogę przejść do konsoli Alt+Ctrl+Fx ale X-y cały czas działają - czy jedyna opcja to ubijanie procesów - bo nigdzie nie widzę opcji wyjdź do trybu tekstowego.
Trochę się nie rozumiemy. Xorg to właśnie X-y. Czyli to wszystko związane z okienkami. I teraz:
Posiadanie graficznego menegera logowania spowoduje, że zawsze będziesz w nim lądował po starcie systemu. Tzn możesz go usunąć z uruchamiania, ale wtedy będzie to bez sensu. Czyli albo masz graficzny menedżer logowania, albo masz tekstową konsolę z kursorem oczekującym na wpisanie loginu i hasła. Jeżeli chcesz mieć po uruchomieniu terminal tekstowy tak jak przed zainstalowaniem XFCE, to usuń GDM3. Po usunięciu GDM3 X-y nie będą startowały automatycznie. Wtedy właśnie będziesz musiał odpowiednio edytować/utworzć plik
uruchomią się X'y razem z XFCE.
A te różne sposoby są dla różnych menedżerów logowania (kdm, LightDM, slim). Metoda startx jest bez menedżera logowania - czyli z konsoli.
Nie bardzo rozumiem co się dzieje z firefoxem, może brakuje jakiegoś pakietu. Zainstaluj Iceweasel mają takie same zależności.
Aby zamknąć X-y zakładając, że używasz GDM3 - wydajesz polecenie (w terminalu - np. Atl+ctrl+F2, a nie emulatorze terminala):