[+] PPPOE poprawna konfiguracja

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Phoero

[+] PPPOE poprawna konfiguracja

Post autor: Phoero »

Witam.
Zainstalowałem dzisiaj pierwszy raz Debiana. Nie rozumiem informacji znalezionej z pomocą Google, jak i co zainstalować a tym bardziej jak skonfigurować?

Posiadam login, hasło i adres IP: radiowego dostawcy.
Debian AMD64.
Nauczyłem się logowania do konta root w terminalu. Umiem też zainstalować pakiet poprzez dpkg. Potrafię bezmyślnie wpisać w terminal wszystko co napiszecie.

Do tej pory zainstalowałem:
libc6_2.13-32_amd64.deb ~4MB (nie jestem pewny co to)
pppoe_3.8-3_amd64.deb

Teraz jestem zagubiony, nie rozumiem informacji znalezionych z pomocą Google, to wszystko zbyt zaawansowane. Każde wypróbowanie, kosztuje mnie przepinanie dysków, a każdy obrót monitora, grozi utratą jednego z kolorów.

Czy płacz pomoże mi w czymś?
Jestem zmęczony natłokiem wielu informacji, których nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Phoero

Wyszukałem z pomocą Google pliki z różnych serwerów, te, które powinny być, no i mam tą Twoją stronę, także w wersji przetłumaczonej na polski. Zobaczymy, czy się uda, chyba powinno to być bajecznie proste.

[INDENT]libpcap0.8_1.3.0-1_amd64.deb
ppp_2.4.4rel-10.1_amd64.deb
pppoe_3.8-3_amd64.deb
modconf_0.3.11_all.deb
pppoeconf_1.20_all.deb[/INDENT]
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Nie wyszukuj z różnych serwerów, tylko ściągaj z oficjalnego repozytorium. http://www.debian.org/distrib/packages
Według wiki debiana powinieneś zainstalować pakiet: http://packages.debian.org/search?keywords=pppoe
Musisz go ściągnąć wraz z zależnościami.
Phoero

Jako root:

Kod: Zaznacz cały

pppoeconf
10x OK i gotowe.

Już jestem w Debianie, udało się. Nie ma problemu przy ponownym włączeniu komputera.
Oficjalna strona, znalazłem 5 plików, i je wszystkie zainstalowałem. Nie wszystkie są z oficjalnej, bo nie wszystkie mogłem znaleźć.
woitek.d

Post autor: woitek.d »

Może zainstaluj sobie pppoeconf, później wpisujesz w konsoli jako root:

Kod: Zaznacz cały

pppoeconf
i wpisujesz tam swoje dane od dostawcy internetu.

Tutaj masz poradnik co i jak: http://www.neter.pl/index.php?mact=News ... eturnid=68

Edycja:
Nie zauważyłem, że rozwiązane.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Już jestem w Debianie, udało się. Nie ma problemu przy ponownym włączeniu komputera.
Oficjalna strona, znalazłem 5 plików, i je wszystkie zainstalowałem. Nie wszystkie są z oficjalnej, bo nie wszystkie mogłem znaleźć.
Nie ucz się od początku robić z systemu śmietnik. Zerknij do działu dla początkujących:
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!
threads/13294-Ale-co-ja-mam-zrobi%C4%87 ... #post84983

Wszystkie pakiety powinieneś mieć dostępne w oficjalnych repozytoriach Debiana. Bezmyślna instalacja wszystkiego nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Phoero

fnmirk pisze:Nie ucz się od początku robić z systemu śmietnik. Zerknij do działu dla początkujących:threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!threads/13294-Ale-co-ja-mam-zrobi%C4%87 ... #post84983Wszystkie pakiety powinieneś mieć dostępne w oficjalnych repozytoriach Debiana. Bezmyślna instalacja wszystkiego nie jest najlepszym rozwiązaniem.
W wersji 32 bitowej, wszystko znalazłem z oficjalnego. Jednak rezygnuję z tego 64bitowego. Połączenie wykonałem, piszę tu z wami. Jednak nie ma sensu wersji 64bit. Większość rzeczy będzie na 32bit, i nie mogę dostać ich na 64. Ale pojawiło się u mnie coś innego, banalnego. Chciałem nagrać ISO na czymkolwiek, bo pobrałem i386. Ale żeby zainstalować jakikolwiek program do nagrywania, to nie mogę. "Pakiet XXX nie jest zainstalowany". Chyba Windowsa uruchomię, no ale przecież mam gotowy system, na którym powinienem to wykonać, co za kicha. No ale domyślam się, że nie ma sterowników karty graficznej, bo same programy są zainstalowane. Drugi dzień kombinuje.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Ustawiłeś odpowiednio repozytoria?
Zacznij od przeczytania tego: http://damlab.pl/poradnik-debiana/
Później przejrzyj linki jakie podał fnmirk, jak dalej nie będzie działać to zadaj pytanie na forum. Początki są trudne i potrzeba trochę czasu żeby się przestawić.
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Nie musisz instalować wersji 32 bitowej. Na 64bitowej da się instalować pakiety 32bitowe.
ODPOWIEDZ