[+] NetworkManager - miga dioda od wifi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Jdwind

[+] NetworkManager - miga dioda od wifi

Post autor: Jdwind »

Witam.
Zainstalowałem niedawno świeży Debiana7, repozytoria testowe, wszystko działa dobrze. Jedynie co jakiś czas (przy uruchamianiu programów sieciowych, np. przeglądarki, ale i też samo, co jakiś czas) miga mi dioda od wifi w laptopie HP nx7400.

Sygnały ping wysyłane są bez przerw, nie ma przerw w połączeniu, jedynie to miganie, tak jakby się włączała i wyłączała karta wifi w laptopie.

Wydaje mi się, że to nowa wersja NetworkManagera, wcześniej miałem Debiana Wheezy z poprzednią wersją programu i nie było tego. Spotkał się ktoś może z czymś takim?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Myślę, że wiem o czym mówisz. Miałem na moim laptopie podobnie, tzn. dioda od wifi migała za każdym razem podczas transmisji danych, co mnie osobiście rozpraszało - migała po prostu cały czas. No ale sposób na to jest, bardzo prosty:

Kod: Zaznacz cały

$ cd /etc/modprobe.d/
$ echo "options iwlcore led_mode=1" >> iwlwifi.conf
Po restarcie powinno już nie migać.
Jdwind

Post autor: Jdwind »

Dokładnie, rozprasza. W zasadzie miga w dwóch miejscach - jedna dioda przy wskaźnikach (tam, gdzie są diody zasilania, dysku, naładowania baterii) a druga jest na przycisku włączania karty wifi. Ani wcześniej nie miałem z nią problemu, ani na drugim systemie (XP) tak się nie dzieje. Dziękuję za poradę, sprawdzę zaraz czy coś się zmieni.

Edycja:
Niestety, ale to nie pomogło. Może jakieś inne sugestie? Rozumiem, że plik /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf mogę usunąć? (wcześniej go nie miałem).

Edycja2:
w moim przypadku zamiast iwlcore trzeba użyć iwlegacy.

Dziękuję bardzo za nakierowanie i pomoc.
ODPOWIEDZ