Szukałam myszki komputerowej którą mogłabym w wygodny sposób przewijać okno w poziomie.
Chodziło mi o użycie tej funkcji w tabelkach z wieloma kolumnami ( a więc szerokich, szerszych sporo niż ekran monitora) jakie mam w formularzu fabrik pod CMS Joomla a także np. w excelu.
Kilka nowszych myszek jakie już miałam - były to myszki na USB z jednym kółkiem - pozwalały po naciśnięciu tego kółka - na niezbyt wygodne przeijanie w poziomie. Po naciśnięciu kólka na myszce na ekranie tworzy się mała ikonka "kółko ze strzałkami w 4 kierunkach". Ustawiając wskaźnik myszki na prawo od tej ikonki - ekran przesuwa się w prawo, podobnie jest z przesuwaniem w lewą stronę. Jest to niewygodne bo aby zatrzymać to przesuwanie w prawo musimy ustawić wskaźnik myszki na "ikonie".
Na innym forum angielskojęzycznym ktoś napisał mi, że używa specjalnej myszki, która ma specjalne dodatkowe kółko do przewijania w poziomie. Nie znalazłam myszki o takiej konkretnej nazwie jak mi podano ale poszukałam myszki która miała "dodatkową funkcję do przewijania".
Kupiłam myszkę A4tech G7 630 N (45 zł) która ma w specyfikacji wymienioną funkcję: "4-way wheel". Myszka ma 2 klasyczne przyciski i jedno kółko. Ta dodatkowa funkcja pojawia się po zainstalowaniu softwaru pobieranego ze strony producenta:
http://www.a4tech.com/driver
Oprogramowanie myszki po zainstalowaniu ma opcję:
4-way Wheel Setting
jest do wyboru:
4-way Wheel Settings / Normal Wheel
niestety zaznaczenie tej opcji: 4-way Wheel Settings nie pozwala na uruchomienie wygodnego trybu przesuwania kółkiem w poziomie - tak jak jest napisane i przedstawione na rysunku w instrukcji.
Czy ktoś może używa takiej myszki i działa mu to "przewijanie w poziomie" albo ma inną myszkę z 2 kółkami i może podać typ tej myszki i jej cenę?
Myszka z profesjonaln
Może coś takiego: http://www.okazje.info.pl/km/komputery/ ... p-49z.html
Edycja: wklej jeszcze zawartość
Edycja: wklej jeszcze zawartość
Kod: Zaznacz cały
/var/log/Xorg.0.log
Myszkę zainstalowałam na komputerze z Windowsem XP, bo chodziło o przeglądanie tabelek z CMSa Joomla pod przeglądarkami: IE, firefox, opera na komputerach z Windowsem.
Przydałoby się żeby myszka też działała pod Debianem bo na nim mam stronę z CMS Joomla - ale to jest mniej ważne.
Edycja:
Nie jestem pewna jak mogłabym zainstalować sterownik do myszki pod Debianem? Mam Debiana 6.0.4.
Pobrany sterownik to plik .zip, który po rozpakowaniu jest GxStandard16in1_V11.09V02.exe i to instalowałam pod Windowsem.
Przydałoby się żeby myszka też działała pod Debianem bo na nim mam stronę z CMS Joomla - ale to jest mniej ważne.
Edycja:
Nie jestem pewna jak mogłabym zainstalować sterownik do myszki pod Debianem? Mam Debiana 6.0.4.
Pobrany sterownik to plik .zip, który po rozpakowaniu jest GxStandard16in1_V11.09V02.exe i to instalowałam pod Windowsem.