Kupiłem nowy laptop Asus k55vj z preinstalowanym Windowsem8. Fajnie to się uruchamia, ,,instant on'' powoduje, że system wstaje w parę sekund, ale chcę mieć też Linuksa. Korzystam z Ubuntu na co dzień od ponad 5 lat, teraz postanowiłem zainstalować Debiana. Miałem co prawda problemy z dostaniem się do biosu i uruchamianiem z płytki cd (przez wspomniany wyżej ,,instant on''), ale ostatecznie udało się zainstalować Debiana (jak sądzę). Zainstalowałem też grub2 w mbr.
Niby wszystko świetnie, ale podczas uruchamiania komputera nie uruchamia się program rozruchowy, tylko od razu Windows.
Nie jest specem od sprzętu, nie wiem co jest przyczyną, może ktoś miał taki problem?
Laptop Asus k55vj i dost
Sprawdź czy masz typowy BIOS czy UEFI. Jeżeli UEFI, to odznacz:
jeżeli ta opcja jest zaznaczona, to uruchomi się tylko Windows8, lub nie uruchomi się żaden system.
Jeżeli po restarcie nie pokaże się GRUB, to musisz jeszcze raz zainstalować program rozruchowy - powinno działać.
Przy UEFI należy jeszcze sprawdzić, czy start systemu jest ustawiony ze specjalnej partycji systemowej, czy z MBR - to też trzeba zmienić w ustawieniach UEFI.
Kod: Zaznacz cały
secure boot
Jeżeli po restarcie nie pokaże się GRUB, to musisz jeszcze raz zainstalować program rozruchowy - powinno działać.
Przy UEFI należy jeszcze sprawdzić, czy start systemu jest ustawiony ze specjalnej partycji systemowej, czy z MBR - to też trzeba zmienić w ustawieniach UEFI.