pr

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sethiel
Junior Member

prędkość łącza - dziwne zachowanie

Post autor: sethiel »

Dziwnie zachowuje mi się łącze. Nie potrafię tego pojąć, może ma ktoś jakiś pomysł.
Wysyłam pliki - uruchamiam klienta ftp na serwer1 i łączę się do serwer2
wysyłam plik - prędkość 1Mbit/sec

Uruchamiam klienta na serwer2 łączę się do serwer1
pobieram plik - prędkość 10Mbit/sec

Jak to jest możliwe? Połączenie jest w tą samą stronę a w zależności kto inicjuje połączenie prędkość inna.
Zmieniłem dostawcę Aster na UPC i mam takiego kwiatka. Nawet nie wiem jak im to udowodnić, zwłaszcza że jak są testy to są testy pobierania pliku od wewnątrz sieci (aby sprawdzić wysyłanie - outband) i jest 10Mbit.

No przecież to niemożliwe jest.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Jeśli dobrze zrozumiałem opis to wygląda to na asymetryczne łącze.
Gdybyś mógł pokazać obrazek (schemat) gdzie i jak masz te serwery rozmieszczone :)
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

mariaczi, nie do końca, bo on robi to samo, tylko jest inicjowane z innej strony, jakby miał łącze asymetryczne to w dalszym ciągu z serwera 1 ma prędkość wysyłania 1 Mb/s i 10 Mb/s prędkości pobierania na serwerze 2 nie ma tu nic do rzeczy.
Chyba, że ruch jest inaczej trasowany, sethiel sprawdź traceroute z 1 do 2 i z 2 do 1, może się różni.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Ano różni się, jeden idzie przez Frankfurt a drugi po Polsce. Ale aż taka różnica? Tak jakby jeden z Hop-ów miał ograniczenie pasma włączone.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Otóż to, może któryś z operatorów po drodze kolejkuje ruch FTP jako najniższy.
Jak chcesz to możesz wrzucić tam jakiś pliczek na inne konto FTP to do ściągnę i załaduję jeszcze raz, będziesz miał obraz sytuacji jak to wygląda z innej strony. Ja tu nie mam żadnych kolejek ani ograniczeń.
Jeżeli taki test wchodzi w grę a nie chcesz podawać publicznie danych to wyślij na PW.
ODPOWIEDZ