Bind9, automatyczna aktualizacja stref - allow-update

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Bind9, automatyczna aktualizacja stref - allow-update

Post autor: LordRuthwen »

Witajcie.
Ktoś coś takiego zrobił już może?
Co trzeba zrobić po stronie serwera mającego wysyłać aktualizacje?
Bo szukam i szukam i nie widzę.
Z tego co czytam, wszelkie tego typu akcje są przeprowadzane do aktualizacji DDNS, mi jest to potrzebne do aktualizacji konkretnej strefy danymi z innej maszyny na której działa Bind, z ty, że nie mogę jej ustawić jako serwera głównego strefy.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Chcesz aktualizować konfigurację strefy na maszynie, gdzie działa serwer główny strefy bez dokonywania zmian bezpośredniego w jego plikach?
Dane mają być "pobrane" z innego serwera DNS, na którym dokonasz zmian dla owej strefy?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Mniej więcej tak to ma wyglądać.
Serwer główny miałby pobierać lub miały by zostać na niego wysłane zmiany z innej maszyny, która nie jest dla niego nawet serwerem zapasowym.
Mogę to zrobić na zasadzie scp, ale nie tędy droga.
mariaczi
Member

Osobiście nie natknąłem się na gotowe mechanizmy. To co przyszło mi do głowy, to sprawdzanie numeru seryjnego strefy
http://bash.cyberciti.biz/domain/check- ... l-numbers/ i w razie różnic pobranie ustawień strefy i ich zaktualizowanie. Musi to chyba jednak zrobić zewnętrzny mechanizm, bo sam nadrzędny serwer nazw nie pobierze (tak mi się wydaje) ustawień strefy z "obcego" serwera nazw (choć, może i pozwoli :|).

Edycja:
Poszukując dalej: http://serverfault.com/questions/180451 ... nameserver - rozwiązanie najprostsze, lecz myślę że w pełni spełni Twoje oczekiwania (ukryty nadrzędny serwer nazw :) ). Dodatkowo, możesz nawet to zrobić poprzez tunel, aby rozdzielić czy też podnieść bezpieczeństwo dla ukrytego - nakazać pracować mu tylko na adresacji tunelu.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Myślałem, ale nie mogę tego zrobić, chyba pozostaje jednak scp... trudno.
mariaczi
Member

U rejestratora podajesz adresy DNS podrzędnych serwerów DNS i na nich konfigurujesz strefy jako podrzędne. Na tym "ukrytym" konfigurujesz strefy jako nadrzędne i ustawiasz, że mają informować o zmianach owe podrzędne, lub robisz to ręcznie

Kod: Zaznacz cały

rndc reload
rndc notify nazwa_strefy
po uprzednim zezwoleniu na transfer strefy na podrzędne. Ja to tak rozumiem.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Wiem, ale problem polega na tym, że nie mogę ustawić tamtego jako nadrzędnego.
Dlatego taka kombinatorka.
mariaczi
Member

LordRuthwen pisze:...nie mogę ustawić tamtego jako nadrzędnego.
Nie do końca wiem, dlaczego nie możesz, lecz w porządku.
Zaprzęgnij zatem do crona na maszynie z nadrzędnym serwerem nazw skrypt sprawdzający numer seryjny dla strefy i dopisz do niego parsowanie wyjścia z

Kod: Zaznacz cały

dig @ukryty_dns zaktualizowana_strefa axfr

Na maszynie, na której będziesz ustawiał rekordy dla strefy zezwól na transfer do nadrzędnego. Zapisz sparsowane wyjście do pliku dla strefy, przeładuj usługę.
Można zrobić z tego pełny automat przy np. analogicznym nazewnictwie plików stref. Dodając nową strefę, będzie trzeba jednak zdalnie utworzyć choćby pusty dla niej plik.

Nie poddawaj się, dasz radę!
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Nie bój nic, w porządnej, wytrzymującej lata prowizorce mam doświadczenie.
Szukałem rozwiązania z automatem, bo myślałem, że jest coś takiego, a jako, że jestem leniwy nie chciało mi się pisać krótkiego skryptu. (Przy okazji bym nowy mechanizm poznał a nie wszędzie skrypty wsadzał).
Dziękuję za pomoc, pokombinuję, żeby to zrobić jak najlepiej dla siebie (żebym za dużo koło tego nie musiał robić, a najlepiej nic).
ODPOWIEDZ