Procesy sytemowe - wirtualny Debian6 na vmware

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
sethiel
Junior Member

Procesy sytemowe - wirtualny Debian6 na vmware

Post autor: sethiel »

Z rozpędu wyłączyłem fancontrol na wirtualnej maszynce na vmware bo tak na chłopski rozum to do niczego to nie przydatne będzie.
Czy wiecie czy jeszcze jakieś procesy mogą być zbędne na wirtualnych maszynkach?
Czy któreś z tych jeszcze myślicie że można wyłączyć:
acpid
bootlogs
fancontrol
portmap
stop-bootlogd

(+ są niezbędne: apache2, proftpd, sendmail/postfix, snmpd, bacula-fd, nfs-kernel-server, rsyslog, ssh, vmware-tool itp.)
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

bootlogs - nazwa sama za siebie mówi. Jeśli uważasz, że w przypadku awarii logi ładowania systemu będą Ci potrzebne (a na pewno tak) to zostaw.
stop-bootlogd- mogę się mylić, ale związane jest to z ładowaniem systemu
acpid - na wirtualnej maszynie może nie jest potrzebne zarządzanie energią, ale ręki nie dam sobie odciąć.

A ogólnie to według mnie ostatecznie fancontrol wyłącz, a resztę zostaw tak jak jest.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

No właśnie, acpid - zarządza energią - ale czy tym czasem nie zarządza vmware - vmware-tool?
Portmap is a server that converts RPC program numbers into DARPA protocol port numbers. It must be running in order to make RPC calls.
Które procesy wymagają RCP?
W takim Windowsie jak się wyłączyło RCP (w 95 się dało i 98 chyba też) to po restarcie pomagał jak nie format to jakieś przywracania, tryby awaryjne czy co tam jeszcze.
ODPOWIEDZ