konfiguracja pakietu uswsusp

Pomoc dotycząca instalacji systemu
niik

konfiguracja pakietu uswsusp

Post autor: niik »

Witam.

Podczas instalacji Debiana zgodnie z poradnikiem znajdującym się na tym forum w trakcie instalowania systemu bazowego, przy około 90%, wyskakuje okienko "[!!] Konfiguracja pakietu uswsusp" o treści:
The swap partition that was found in uswsusp's configuration file is not active. In most cases this means userspace software suspend will not work for you and you will need to choose (or let uswsusp choose) another partition. In some corner cases however, this can be what you want.

Continue without a valid swap partition?

<Wstecz> <Tak> <Nie>
Wybrałem <Tak> i instalacja dotarła do końca ale taki przypadek nie został opisany w poradniku. Dobrze zrobiłem? Czy będzie to miało jakiś wpływ na działanie systemu w przyszłości? Co mogło spowodować wyświetlenie tego komunikatu?

Podczas wyboru składników zaznaczyłem 'system bazowy' i 'laptop'. Korzystam z netinstall.

EDIT: wersja amd64 lenny
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Post autor: rmika »

Ja też tak miałem podczas instalacji... i później podczas użytkowania nie zauważyłem żadnych błędów czy jakiś komplikacji... Nie martw się tym zbytnio...
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

wychodzi na to że są problemy z partycją swap, może odpal gparted (czy co tam używasz) i spróbuj sformatować, lub ponownie stworzyć tą partycję.

sprawdź czy system widzi w ogóle partycję swap, możesz to sprawdzić np. poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
i wśród wyniku powinno być coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda6            2445        2626     1461883+  82  Linux swap / Solaris

PS.
a co do tego czy jest to coś poważnego, to nie jest to w poważne i brak partycji swap będzie nawet nie odczuwalny (chyba że masz mało ramu).
niik

Post autor: niik »

Po wybraniu <Tak> instalacja przebiegła do końca bez jakichś błędów z tej strony (lub takowych nie zauważyłem) więc nie wiem czy ten problem dalej istnieje czy też system sobie sam z nim poradził.

System widzi partycję swap.

[ Dodano: 2007-07-14, 00:37 ]
Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy swap działa poprawnie?
karabash

Post autor: karabash »

Mam to samo przy instalacji na laptopie
ea66
Beginner
Post autor: ea66 »

To był błąd pakietu uswsup, który został już poprawiony w Lennym/Sid. Pakiet po prostu miał problemy z wykrywaniem swapu w czasie instalacji, ale potem i tak wszystko działało.
psv
Beginner

Post autor: psv »

Mi też wywkakuje ten komunikat, nawet jeśli podczas instalacji od nowa utworzę partycję swap. I aby było dziwniej, ten komunikat wyt\stępuje mi wyłącznie przy instalowaniu systemu na laptopie. Na stacjonarnym nie mam czegoś takiego.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Ja też to miałem przy instalacji, ale na stacjonarnym...
ODPOWIEDZ