Jak gruntownie sformatowa
Jak gruntownie sformatować dysk?
Witam.
Chcę zainstalować Debiana, bezpieczny, stabilny i bez zbędnych udziwniaczy.
Zanim jednak to zrobię, chciałbym całkowicie wyczyścić sobie dysk z wszelkiego badziewia, z wszystkich śmieci jakie mogą się na nim znajdować, tak żeby mieć "idealnie czysty dysk".
Jest to ważne dla mnie z tego względu, że kiedy uruchamiam komputer, najpierw pojawia się czarny ekran z taką migającą białą kreską w lewym górnym rogu, potem cały fioletowy ekran bez kreski, potem znowu czarny ekran bez kreski, potem znowu fioletowy ekran z napisem: Ubuntu i potem dopiero ekran logowania. Za dużo tego i za długo to wszystko trwa.
Dlatego jeśli ktoś wie jak, czym to zrobić, to będę wdzięczny za pomoc.
Jak zamierzasz w taki sposób spamować to próbuj na innym forum.
Przed założeniem tematu wypada wcześniej przejrzeć forum.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
Jedno z możliwych rozwiązań:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503
fnmirk
Chcę zainstalować Debiana, bezpieczny, stabilny i bez zbędnych udziwniaczy.
Zanim jednak to zrobię, chciałbym całkowicie wyczyścić sobie dysk z wszelkiego badziewia, z wszystkich śmieci jakie mogą się na nim znajdować, tak żeby mieć "idealnie czysty dysk".
Jest to ważne dla mnie z tego względu, że kiedy uruchamiam komputer, najpierw pojawia się czarny ekran z taką migającą białą kreską w lewym górnym rogu, potem cały fioletowy ekran bez kreski, potem znowu czarny ekran bez kreski, potem znowu fioletowy ekran z napisem: Ubuntu i potem dopiero ekran logowania. Za dużo tego i za długo to wszystko trwa.
Dlatego jeśli ktoś wie jak, czym to zrobić, to będę wdzięczny za pomoc.
Jak zamierzasz w taki sposób spamować to próbuj na innym forum.
Przed założeniem tematu wypada wcześniej przejrzeć forum.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
Jedno z możliwych rozwiązań:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503
fnmirk
Instalator Debiana zrobi to za ciebie jeśli mu na to pozwolisz. Skasuje Ci układ partycji, nadpisze MBR, zrobi system plików na nowych partycjach - czyli dokładnie to co da Ci formatowanie.
Jeśli jesteś uparty i chcesz wyczyścić dysk tak, żeby nie dało się z niego nic odczytać - użyj Darrik's Boot and Nuke (w skrócie dban). To narzędzie przejedzie ci po dysku w 32 pętlach nadpisując wszystko co tam jest.
Możesz jeszcze dysk "wyzerować" (po szczegóły odsyłam tutaj: http://forum.pclab.pl/topic/256595-Tuto ... yciu-MHDD/).
PAMIĘTAJ użycie którejkolwiek z tych metod wyczyści Ci dane na całym dysku!
Jeśli jesteś uparty i chcesz wyczyścić dysk tak, żeby nie dało się z niego nic odczytać - użyj Darrik's Boot and Nuke (w skrócie dban). To narzędzie przejedzie ci po dysku w 32 pętlach nadpisując wszystko co tam jest.
Możesz jeszcze dysk "wyzerować" (po szczegóły odsyłam tutaj: http://forum.pclab.pl/topic/256595-Tuto ... yciu-MHDD/).
PAMIĘTAJ użycie którejkolwiek z tych metod wyczyści Ci dane na całym dysku!
Naprawdę? Myślałem, że zwykły format nie oczyszcza dysku całkowicie.Yampress pisze: W instalatorze pousuwaj wszystkie partycje, będziesz miał zupełnie czysty dysk.
Poza tym instalowałem Ubuntu na całym dysku, a mimo to są jakieś czarne ekrany itp. Chociaż, dziwne bo teraz nagle system zaczął szybciej się uruchamiać, teraz, jak czarny ekran mignie, to tylko na chwilkę, dziwne.
W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności lunowi, zdecydowałem się na MHDD. Zastanawiam się tylko, czy da się ten program wypalić za pomocą Unetbootin bo to netbook. Więc w grę wchodzi tylko pendrive. Obraz iso już pobrałem i rozpakowałem.
Nigdy nie oczyścisz dysku całkowicie. Bo będzie on posiadał stare dane, będzie zapisany 0 albo będzie zapisany ciągiem przypadkowych liczb. Możesz usunąć dane tak aby normalny użytkownik ich nie widział, czyli usunąć partycje.
Jakie czarne ekrany? A może za słabą masz kartę grafiki i monitor i nie uruchomi trybu graficznego.
Nie rzucaj się tak bo po poście widać, że wiedzę masz marną. Posłuchaj mądrzejszych.
Jakie czarne ekrany? A może za słabą masz kartę grafiki i monitor i nie uruchomi trybu graficznego.
Nie rzucaj się tak bo po poście widać, że wiedzę masz marną. Posłuchaj mądrzejszych.
Yampress pisze: W instalatorze pousuwaj wszystkie partycje, będziesz miał zupełnie czysty dysk.
Czyli jednak nigdy nie będę miał zupełnie czystego dysku tak?Yampress pisze:Nigdy nie oczyścisz dysku całkowicie. Bo będzie on posiadał stare dane, będzie zapisany 0 albo będzie zapisany ciągiem przypadkowych liczb.
Mogę ale tego nie zrobię, ponieważ, już tak robiłem i nie pomagało.Yampress pisze:Możesz usunąć dane tak aby normalny użytkownik ich nie widział, czyli usunąć partycje.
Za słabe? W netbooku? Wcześniej na tym komputerze pracował mój brat więc nie wiem co za s#fy są na niego powgrywane.Yampress pisze:Jakie czarne ekrany? A może za słabą masz kartę grafiki i monitor i nie uruchomi trybu graficznego.
Posłucham siebie, LUN udzielił mi już wyczerpującej informacji na temat tego jak gruntownie sformatować, tj.wyzerować dysk.Yampress pisze:Nie rzucaj się tak bo po poście widać, że wiedzę masz marną. Posłuchaj mądrzejszych.
Wystąpie do Radexa aby dał Ci najwyższą range na forum bo mądrzejszy jesteś ode mnie
LUN pisze
Koniec dyskusji. Wpisz w google yampress i poszukaj. Jest tam 50 stron o mnie z informatyki . Jak będziesz miał tyle o sobie to pogadamy.
Prosze moderatrora o zamknięcie tematu gdyż nie widze dalszej chęci przepychać sę z Tobą. Argumenty twoje są tak kiepskie, że szkoda czas tracić aby prowadzić dyskusje. A poziom twojej wiedzy nawet nie minimalny. Wszystko już zostało napisane, a powódki osobiste to przy spowiedzi
TROLL JESTEŚ

LUN pisze
Zastanawiałeś się czym nadpisze? 0 albo przypadkowymi znakami.Jeśli jesteś uparty i chcesz wyczyścić dysk tak, żeby nie dało się z niego nic odczytać - użyj Darrik's Boot and Nuke (w skrócie dban). To narzędzie przejedzie ci po dysku w 32 pętlach nadpisując wszystko co tam jest.
Koniec dyskusji. Wpisz w google yampress i poszukaj. Jest tam 50 stron o mnie z informatyki . Jak będziesz miał tyle o sobie to pogadamy.
Prosze moderatrora o zamknięcie tematu gdyż nie widze dalszej chęci przepychać sę z Tobą. Argumenty twoje są tak kiepskie, że szkoda czas tracić aby prowadzić dyskusje. A poziom twojej wiedzy nawet nie minimalny. Wszystko już zostało napisane, a powódki osobiste to przy spowiedzi
TROLL JESTEŚ