mam serwerek na ktorym zrobilem 2 kumplom konta ftp i okazalo sie ze chcieliby oni odpalac jakies swoje programy,ktore chodzilyby na ich kontach cos jak konto shell, co mam zrobic bo nie mam zielonego pojecia:/ do tego chcialbym im wydzielic dana ilosc miejsca na dysku zeby mi nie przeginali , da sie to zrobic?? kolejna sprawa to przydzielenie im wlasnego IP gdyz dostalem 4 do serwera a chcialbym zeby mieli inne niz ja... i jeszcze jedna sprawa to transfer chcialbym go kontrolowac tzn. wiedziec ile juz wyslali czy sciagneli w danym miesiacu, dniu, tygodniu jest jakis program co kontroluje to ??
z gory dzieki za pomoc
kilka procesow na kilku uzytkownikow
man sshdcos jak konto shell
man quotado tego chcialbym im wydzielic dana ilosc miejsca na dysku
IP jest przypisywane do konkretnego komputera, wskazuje na konkretną maszynę, w tym wypadku Twój serwer. To, że dostałeś 4 adresy IP oznacza, że do swojego internetu możesz podłączysz aż 4 komputery i będą miały one różne IP.kolejna sprawa to przydzielenie im wlasnego IP gdyz dostalem 4 do serwera
może to http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=20099 ?jeszcze jedna sprawa to transfer chcialbym go kontrolowac