kilka procesow na kilku uzytkownikow

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
dead

kilka procesow na kilku uzytkownikow

Post autor: dead »

mam serwerek na ktorym zrobilem 2 kumplom konta ftp i okazalo sie ze chcieliby oni odpalac jakies swoje programy,ktore chodzilyby na ich kontach cos jak konto shell, co mam zrobic bo nie mam zielonego pojecia:/ do tego chcialbym im wydzielic dana ilosc miejsca na dysku zeby mi nie przeginali , da sie to zrobic?? kolejna sprawa to przydzielenie im wlasnego IP gdyz dostalem 4 do serwera a chcialbym zeby mieli inne niz ja... i jeszcze jedna sprawa to transfer chcialbym go kontrolowac tzn. wiedziec ile juz wyslali czy sciagneli w danym miesiacu, dniu, tygodniu jest jakis program co kontroluje to ??
z gory dzieki za pomoc
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

cos jak konto shell
man sshd
do tego chcialbym im wydzielic dana ilosc miejsca na dysku
man quota
kolejna sprawa to przydzielenie im wlasnego IP gdyz dostalem 4 do serwera
IP jest przypisywane do konkretnego komputera, wskazuje na konkretną maszynę, w tym wypadku Twój serwer. To, że dostałeś 4 adresy IP oznacza, że do swojego internetu możesz podłączysz aż 4 komputery i będą miały one różne IP.
jeszcze jedna sprawa to transfer chcialbym go kontrolowac
może to http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=20099 ?
loleq

Post autor: loleq »

ponton pisze:To, że dostałeś 4 adresy IP oznacza, że do swojego internetu możesz podłączysz aż 4 komputery i będą miały one różne IP.
Chyba, że jest to np. InternetDSL od tepsy i trzy adresy są zajęte przez broadcast, sieć i bramkę ;) Wtedy zostaje jeden.
dead

Post autor: dead »

ale jak np. zrobic zeby kazdy mogl odpalic swoje vncserver ??? i zeby mogl widziec co ma w swoim katalogu ?? potrzebuje tez zeby mogl odpalic jakis program pod wine a pokazuje mi ze nie chodza X-y a chodza:/...
leonid

Post autor: leonid »

Przez ssh możesz X przekierować. Po co ci VNC ?
ODPOWIEDZ