Udost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
thebartshow

Udostępnienie portu lub zmiana ustawień serwera-problem

Post autor: thebartshow »

Witam serdecznie!
Mam pewien problem z serwerem postawionym na debianie. Otóż sprawa wygląda tak: Serwer działa na zasadzie routera tj dwie karty LAN:
-Pierwsza karta przyznaje adresy IP z DCHP i przez switch jest do niej podłączonych kilka komputerów w biurze.
-Druga karta również przyznaje adresy IP z DHCP ale dodatkowo ma ustawione szyfrowanie PPOE. Do tej karty jest również podłączony switch, który dalej rozprowadza po access pointach (sieć dla klientów).
Problem tkwi w tym, że karty działają niezależnie i komputer podłączony po wifi nie widzi się z komputerem podłączonym po LANie w biurze. Z powodu braku możliwości technicznych jestem zmuszony podłączyć kamerę właśnie do sieci wifi. Z związku z tym, że karty działają niezależnie nie ma możliwości oglądania obrazu w biurze. Taka możliwość jest tylko i wyłącznie po podłączeniu do sieci wifi.
Moje pytanie brzmi: jaki byłby najprostszy sposób na udostępnienie tej kamery tak aby wszyscy mogli ją oglądać, niezależnie od rodzaju podłączenia.
Podejrzewam, że moje pytanie dla użytkowników tego forum jest dość infantylne, ale niestety nie wszyscy jesteśmy chodzącymi alfami i omegami :)
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Podaj konfigurację interfejsów sieciowych i tablicy rutingu:

Kod: Zaznacz cały

ip a
ip r
Dodatkowo konfigurację iptables

iptables -L
i najlepiej jakbyć chociaż "klawiszowo" naszkicował schemat tej sieci.

Tak na szybko, to jeżeli komputery się nie widzą to pewnie są w różnych podsieciach.
thebartshow

Napotkałem inny problem... poprzedni informatyk dosłownie na dniach zmienił hasło do serwera -.-
korzystałem z tego poradnika:
http://dug.net.pl/tekst/17/odzyskiwanie_hasla_roota/
oraz z
http://debian.linux.pl/entries/148-Rese ... 5%82a-root
niestety w obu przypadkach nie dało rady gdyż po komendzie w pierwszym i drugim przypadku

[color=#606060]chroot /mnt/debian /bin/passwd[/color]

[LEFT][color=#3E3E3E]chroot /mnt/sda5 /bin/bash[/color][/LEFT]

[color=#000000][font=verdana]chroot: cannot run command `/bin/bash': No such file or directory 
[/font][/color]
Podejrzewam, że zła składnia lub coś po drodze źle robię

zaznaczam, że sprawdzałem w czy na pewno sda1 to "/"

tak więc reasumując; wymagane wyniki komend podam dopiero jak uporam się z tym hasłem
Awatar użytkownika
Bastian
Member

To sda5 czy sda1?

Jak już to:

chroot /mnt/sda5;/bin/passwd
Nie lepiej odpalić system w single userze i zmienić hasło?
thebartshow

Udało mi się dostać do serwera, ale pojawił się kolejny problem -.- nie mogę połączyć się przez putty. Z poziomu konsoli po wpisaniu nawet

ssh root@xxx.xxx.x.x -p 22 

prosi mnie o hasło. Nowo ustalone nie przechodzi wiec pomyślałem, że może w

/etc/ssh/sshd_config
coś znajdę, ale niestety. Najlepsze jest to, że podobno ssh jest zainstalowane...
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Nie przechodzi bo masz wyłączoną możliwość logowania się po ssh na roota. I dobrze. Zaloguj się na zwykłego użytkownika, a potem na roota.
ODPOWIEDZ