Debian nie wykrywa sieci WiFi

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Ylayron
Posty: 5
Rejestracja: 27 czerwca 2012, 18:21

Debian nie wykrywa sieci WiFi

Post autor: Ylayron » 27 czerwca 2012, 18:41

Witam.
Na wstępie zaznaczam, że jestem użytkownikiem Linuksa dopiero od 3 dni.
Mam zainstalowanego najnowszego Debiana, obok Windowsa Visty. I na Debianie nie wykrywa mi sieci WiFi, chodź internet po kablu działa.

Szukałem z pomocą Google i na tym forum ale nie znalazłem nic co by mi pomogło. Co robić?

Awatar użytkownika
Shiver25
Posty: 89
Rejestracja: 19 stycznia 2009, 22:29
Lokalizacja: z piekła rodem ]:-)

Post autor: Shiver25 » 27 czerwca 2012, 19:04

Witam.

Przede wszystkim pokaż co pokazują polecenia:

Jako root:

Kod: Zaznacz cały

iwlist wlan0 scanning

Kod: Zaznacz cały

iwconfig

Kod: Zaznacz cały

ifconfig

Polecam dział dla początkujących jeśli jesteś "raczkujący".

Pozdrawiam.

Ylayron
Posty: 5
Rejestracja: 27 czerwca 2012, 18:21

Post autor: Ylayron » 27 czerwca 2012, 19:55

Kod: Zaznacz cały

iwlist wlan0 scanning
wlan0     Interface doesn't support scanning : Network is down

Kod: Zaznacz cały

iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11abgn  Mode:Monitor  Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr :o ff   Fragment thr :o ff
          Power Management :o ff
          
pan0      no wireless extensions.

mon0      IEEE 802.11abgn  Mode:Monitor  Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr :o ff   Fragment thr :o ff
          Power Management :o ff
          
eth1      no wireless extensions.

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 80:00:60:0f:e8:00  
          inet addr:192.168.0.102  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: 2002:2e4c:852e:d:8200:60ff:fe0f:e800/64 Scope:Global
          inet6 addr: fec0::d:8200:60ff:fe0f:e800/64 Scope:Site
          inet6 addr: fe80::8200:60ff:fe0f:e800/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:27977 errors:25873 dropped:0 overruns:0 frame:5
          TX packets:22233 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:33165377 (31.6 MiB)  TX bytes:4035467 (3.8 MiB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:1562 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1562 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:209371 (204.4 KiB)  TX bytes:209371 (204.4 KiB)


Awatar użytkownika
Shiver25
Posty: 89
Rejestracja: 19 stycznia 2009, 22:29
Lokalizacja: z piekła rodem ]:-)

Post autor: Shiver25 » 27 czerwca 2012, 21:29

Witam.

Spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 up

Kod: Zaznacz cały

iwlist wlan0 scanning
i wklej co pokaże konsola.

Pozdrawiam.

Ylayron
Posty: 5
Rejestracja: 27 czerwca 2012, 18:21

Post autor: Ylayron » 28 czerwca 2012, 15:58

Wynik:

Kod: Zaznacz cały

wlan0     Scan completed :
          Cell 01 - Address: 00:0B:6B:21:F3:94
                    Channel:1
                    Frequency:2.412 GHz (Channel 1)
                    Quality=26/70  Signal level=-84 dBm  
                    Encryption key :o ff
                    ESSID:"AxessMV400"
                    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
                              9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s
                    Bit Rates:24 Mb/s; 36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
                    Mode:Master
                    Extra:tsf=000003514c8efe9f
                    Extra: Last beacon: 3156ms ago
                    IE: Unknown: 000A41786573734D56343030
                    IE: Unknown: 010882848B960C121824
                    IE: Unknown: 030101
                    IE: Unknown: 2A0104
                    IE: Unknown: 32043048606C

vico
Posty: 2
Rejestracja: 28 czerwca 2012, 19:00
Lokalizacja: Żory

Post autor: vico » 28 czerwca 2012, 19:10

Właśnie jestem po konfiguracji wifi w tej wersji Debiana. Bawiłem się z tym ze trzy godziny (Linuksem bawię się może ze dwa dni łącznie). Przeszperałem nieco sieć (po kablu) i jedyne rozwiązanie, które mi pomogło to zainstalowanie jądra ze sterownikiem mojej karty wifi, Restart komputera i ręczne próba połączenia z siecią (bo po restarcie nagle się pojawiła). Oczywiście nieudana, ale zapisała już się w sieciach preferowanych. Ponowny restart komputera i sieć wifi łączy się już automatycznie.

Ylayron
Posty: 5
Rejestracja: 27 czerwca 2012, 18:21

Post autor: Ylayron » 28 czerwca 2012, 19:28

Czyli co, jądro mam zaktualizować?

Awatar użytkownika
Shiver25
Posty: 89
Rejestracja: 19 stycznia 2009, 22:29
Lokalizacja: z piekła rodem ]:-)

Post autor: Shiver25 » 29 czerwca 2012, 07:51

Witam.

Ja widzę, że karta działa więc nie musisz się bawić jajkiem.

Czy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

iwconfig


pokazuje ESSID"Twoja sieć wlan"?

Jeśli tak, to znaczy, że masz problem z dhcp. W takim wypadku musisz edytować plik /etc/network/interfaces aby zawierał wpis.

Kod: Zaznacz cały

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
#
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
#
# The secondary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
#WLAN #The primary interface
auto wlan0
iface wlan0 inet static
wpa-ssid xxxxx                    #Twój ssid (nazwa sieci)
wpa-psk xxxxxxxxx                    #Twój klucz wpa
address 192.168.0.196  #twój adres ip 
netmask 255.255.255.0  #maska sieci
gateway 192.168.0.1       #brama (router)
broadcast 192.168.0.255  #rozgłaszanie
Pozdrawiam.

Ylayron
Posty: 5
Rejestracja: 27 czerwca 2012, 18:21

Post autor: Ylayron » 29 czerwca 2012, 13:47

A jak np. będę chciał znaleźć ,,hot-spot''?
Ja chcę żeby mi w programie wicd sieci wyszukiwało.

vico
Posty: 2
Rejestracja: 28 czerwca 2012, 19:00
Lokalizacja: Żory

Post autor: vico » 29 czerwca 2012, 16:02

Ja osobiście nie używam programu wicd (u mnie nie widzi wifi). Używam załadowanego wraz z instalacją systemu apletu NetworkManager. On łączy się bez problemu.

ODPOWIEDZ