Skrypt, sprawdzenie po

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Van Pytel
Beginner

Skrypt, sprawdzenie połączenia ssh

Post autor: Van Pytel »

Jak mogę napisać skrypt bash który powie mi czy logowanie na serwer ssh udało się lub nie?
Posiadam klucz ssh i on jest wstanie mnie automatycznie zalogować na serwer ssh.
Teraz chciałbym napisać skrypt który sprawdzi czy logowanie na serwer ssh powiodło się czy nie. Jeśli tak to wyświetli mi że jest ok w przeciwnym wypadku wyświetli, że się nie udało.
Dzięki za pomoc.
pr0t

Post autor: pr0t »

Spróbuj wykorzystać echo $?. Jeśli polecenie wykona się pomyślnie echo $? zwróci 0, jeśli nie inna wartość.

Teraz robisz sobie skrypt dodajesz swój klucz ssh-add i logujesz się na serwer. Po czym zamykasz połączenie i sprawdzasz wartość zmiennej $?.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Van Pytel pisze:Jak mogę napisać skrypt bash który powie mi czy logowanie na serwer ssh udało się lub nie?
Skrypty pisze się w dowolnym edytorze tekstowym. :D

Do tego co kolega wyżej proponuje należy zwrócić uwagę na możliwości jakie daje "subshell" oraz chociażby screen.
wesmar

Post autor: wesmar »

Uzyj netcata. Ja sobie napisałem np. taki skrypt do tunelowania, gdyby zerwalo to natychmiast przywróci sesję:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
while [ ! -f /tmp/stop ]; do ssh -o ExitOnForwardFailure=yes -R 2222:localhost:22 nsxxxx.ovh.net "while nc -zv localhost 2222; do sleep 20; done";
sleep 20;done
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Dziękuję za odpowiedzi. Teraz nie mam czasu, ale jak znajdę to sprawdzę to co napisaliście.
ODPOWIEDZ