Witam,
System to Debian Sid x64 aktualny na wczoraj, jądro 3.1. Co chcę osiągnąć:
[INDENT]- po umieszczeniu nośnika w porcie usb powinien on zostać automatycznie zamontowany na podobnych zasadach jak np. kde montuje dyski (czyli /media/NAZWA_NOŚNIKA albo /media/NUMER_SERYJNY gdy nie ma nazwy)
- powinno się to odbywać tylko gdy zalogowany jest jeden z użytkowników (czyli tylko dla tego użytkownika powinno to tak działać), dla pozostałych powinno to działać standardowo: czyli kde pyta co zrobić i dopiero po kliknięciu montuje lub nie w zależności od tego co użytkownik kliknie) - to akurat mniej ważne ale pożądane
- powinno to działać niezależnie od środowiska graficznego, czyli to nie KDE ma montować (można taką opcję zaznaczyć), ale ma to działać zawsze, nawet w trybie tekstowym albo gdy kde/gnome nie jest uruchomione.
[/INDENT]
Potrzebne mi to jest do obsługi zewnętrznych nośników w xbmc - zewnętrzny dysk usb i zewnętrzna nagrywarka bluray usb (ale normalnej nagrywarki DVD na sata to samo dotyczy). Xbmc sam z siebie nie montuje żadnych zewnętrznych nośników, więc system musi zrobić to sam. Podejrzewam, że trzeba by tu było napisać odpowiednie regułki dla hal i dodać odpowiednie wpisy w fstab. Wiem że gdzieś kiedyś widziałem opis jak zrobić coś takiego (może nawet i na tym forum), ale jakoś nie mogę teraz na to trafić.
Może ktoś z was może pomóc w tym temacie?
Automatyczne montowanie no
Nie lubię żadnych udziwniaczy. Powinno się to zrobić mniej więcej za pomocą takie reguły udev-a (tutaj tylko dla napędów optycznych):
Jedyny problem jest tu taki, że to root musi to odmontować. Ale jeśli chodzi o CD/DVD to wystarczy wyciągnąć płytke z napędu.
Tak samo można montować dyski stałe bez fstab, czyli bez podawania na sztywno nazwy urządzenia. Po podłączeniu nowego dysku twardego do komputera i uruchomieniu systemu dysk będzie od razu zamontowany - nie trzeba nic dodawać do fstab, zastanawiać się jakie urządzenie, jaki punkt montowania nadać, jaki system plików tam jest itp. Należałoby tylko dodac warunek dla sd* zamiast sr* i dopisać regułki dla ntfs-3g.
Kod: Zaznacz cały
# Tylko napędy CD/DVD
KERNEL!="sr*", GOTO="my_media_automount_end"
ACTION=="add", PROGRAM!="/sbin/blkid %N", GOTO="my_media_automount_end"
IMPORT{program}="/sbin/blkid -o udev -p %N"
ENV{ID_FS_LABEL}!="", ENV{dir_name}="%E{ID_FS_LABEL}"
ENV{ID_FS_LABEL}=="", ENV{dir_name}="usbhd-%k"
ACTION=="add", RUN+="/bin/mkdir -p '/media/%E{dir_name}'"
ACTION=="add", ENV{mount_options}="relatime"
ACTION=="add", ENV{ID_FS_TYPE}=="vfat|ntfs", ENV{mount_options}="$env{mount_options},gid=100,dmask=000,fmask=111,utf8"
ACTION=="remove", ENV{dir_name}!="", RUN+="/bin/umount -l '/media/%E{dir_name}'", RUN+="/bin/rmdir '/media/%E{dir_name}'"
LABEL="my_media_automount_end"
Tak samo można montować dyski stałe bez fstab, czyli bez podawania na sztywno nazwy urządzenia. Po podłączeniu nowego dysku twardego do komputera i uruchomieniu systemu dysk będzie od razu zamontowany - nie trzeba nic dodawać do fstab, zastanawiać się jakie urządzenie, jaki punkt montowania nadać, jaki system plików tam jest itp. Należałoby tylko dodac warunek dla sd* zamiast sr* i dopisać regułki dla ntfs-3g.