Witam.
Po aktualizacji systemu nie działa poprawnie gnome3 (ver 3.4.1).
Wygląda to mniej więcej tak:
Czyli brak skrótów do programów ("DOCK" z lewy strony), nic się nie dzieje po kliknięciu w górny lewy róg, ikony wyglądają dziwnie oraz kilka innych osobliwości.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
Nie działa Ci ponieważ to jest tryb awaryjny. Sprawdź, czy Twoja karta graficzna obsługuje Gnome Shell. U mnie pomogło dopisanie odpowiednich parametrów do gruba i zainstalowanie sterownika do karty graficznej intela.
Mam do wyboru:
+ Gnome Classic
+ Domyślne ustawienia systemu
Wybieram domyślne ustawienia systemu.
zaks pisze:Nie działa Ci ponieważ to jest tryb awaryjny. Sprawdź, czy Twoja karta graficzna obsługuje Gnome Shell. U mnie pomogło dopisanie odpowiednich parametrów do gruba i zainstalowanie sterownika do karty graficznej intela.
Na poprzednich wersjach gnome3 wszystko działo poprawie. Gnome3 mam już od ponad pół roku.
Zainstalowałem dzisiaj dla testu to Gnome Shell 3.4.1 i powiem Ci że też mi nie wszystko działa. Problem z wyświetlaniem panelu, brak niektórych ikon. Chyba się cofają z tym Gnome, ponieważ na wersji 3.2.1 lepiej mi to wszystko działało. Tu nawet tapety normalnie nie można zmienić. Może wytrzymam na tym obecnym Gnome, jeszcze dzień lub dwa i wracam raczej do KDE lub XFCE.
A nie masz czasem włączone Gnome Fallback? Sprawdź jeszcze w: Ustawienia Systemu -> Szczegóły -> Grafika -> Wymuszenie trybu zastępczego.
Jak jest włączony to go wyłącz. Oczywiście pewnie polecenie: