Instalacja Debiana na karcie pami

Pomoc dotycząca instalacji systemu
wiwo

Instalacja Debiana na karcie pamięci bez trybu DMA

Post autor: wiwo »

Witam.
J
estem nowym użytkownikiem forum i chciałbym wszystkich powitać.

Interesuje mnie możliwość instalacji Debiana na karcie pamięci (ang. compact flash) bez trybu DMA.
Mam płytę Intel D945GSEJT Atom N270 1.6GHz
2xSATA 1xIDE 2.5" 1xPCI
Podpinam kartę pamięci do adaptera CF->IDE a następnie do przejściówki IDE 3.5"->IDE 2.5".
Wiem, kombinowanie itd. ale to nie jest problemem.
Uruchamiam instalację z płyty CD netinstall, przechodzę całą procedurę. Nie tworzę partycji wymiany, instaluję system podstawowy i serwer ssh.
Instalacja trwa około 4 godzin. Problemem jest to iż karta nie posiada trybu DMA. Bios nowy i nie ma możliwości wyłączenia tego w biosie.
Jądro zgłasza błąd związany właśnie z DMA.
Instaluje się GRUB restart i system nie uruchamia się.
Dopisanie w opcjach GRUB-a ,,nodma'' nie pomaga.
Uruchomiłem instalację Slackware gdzie jest możliwość wyboru jądra ładowanego przy instalacji. Wpisałem parametr nodma.
Jadro ładuje się i rozpoznaje wykryty sprzęt do momentu wykrywania dysków. Również zgłasza błąd DMA. i na tym instalacja zatrzymuje się.

Instalował ktoś system na karcie pamięci. Może jest jakaś wersja jądra, która upomina się o tryb DMA.
Czy ewentualnie muszę zainstalować system na innym komputerze i zrobić kompilację jądra, w której wyłączę obsługę DMA.

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czy przejrzałeś wszystkie opcje instalatora? Jeżeli opcje instalatora nie są dla Ciebie czytelne to zainstaluj system z poziomu dystrybucji livecd: Knoppix, aptosid itp.
ODPOWIEDZ