Witam
Po uruchomieniu Xorg'a, gdy chcę przełączyć na wirtualny terminal za pomocą klawiszy Ctrl+Alt+F1, Xorg się wyłącza tzn. nie mogę wrócić do X'a (przez wciśnięcie Ctrl-Alt-F7).
z loga X'a dostaję:
WARNING: The display does not support the XComposite extension
Innych errorów nie ma (poza tym że niektóre aplikacje straciły połączenie z X serwerem - no ale to logiczne skoro się wyłączył)
Czy można jakoś to naprawić ?
ps. karta graficzna SIS 64MB (wbudowana) - może to przez słabą kartę?
Nie można powróci
OK, muszę trochę sprostować. Po pierwsze problem występuje tylko gdy przechodzę z X'a na pierwszą konsolę - czyli na tą skąd uruchamiam xinit. Patrząc na procesy, wygląda to tak:
Gdy spod X'a przejdę na tty1, muszę "zabić" X'a klawiszem C-c bo inaczej nie dostaje znaku zachęty (tylko te warningi..) no i oczywiście nie mogę już wrócić na tty5. Na innych terminalach nie ma tego problemu.
Dziwny jest też fakt że xinit dalej chodzi na tty1, przecież to jest skrypt który tylko uruchamia Xserwer, czy on nie powinien się wyłączyć?
Warningi o których pisałem pochodzą od xfwm4 (Menadzer okien z xfce), a nie od X'a, więc xorg.conf chyba nie ma co zamieszczać. wrzucę tylko moduły:
beryla/compiza nie używam
Kod: Zaznacz cały
2422 tty1 00:00:00 xinit
2423 tty5 00:00:01 Xorg
2432 tty1 00:00:00 xfwm4
Dziwny jest też fakt że xinit dalej chodzi na tty1, przecież to jest skrypt który tylko uruchamia Xserwer, czy on nie powinien się wyłączyć?
Warningi o których pisałem pochodzą od xfwm4 (Menadzer okien z xfce), a nie od X'a, więc xorg.conf chyba nie ma co zamieszczać. wrzucę tylko moduły:
Kod: Zaznacz cały
Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "vbe"
EndSection
Mozliwosc obslugiwania przezroczystosci, cieni itp bajerow.
http://szuman.wudeka.net/archives/157-C ... _7.04.html
Tu mozesz sobie zobaczyc screeny gdzie to sie wlacza.
http://szuman.wudeka.net/archives/157-C ... _7.04.html
Tu mozesz sobie zobaczyc screeny gdzie to sie wlacza.