8 bitowa g

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

8 bitowa głębia kolorów

Post autor: grucha »

Jakiś czas temu przestał działać mi tryb "full screen" w aplikacjach uruchamianych przez Wine. Nie bardzo mi to przeszkadzało, bo zwykle i tak korzystam z aplikacji okienkowych, ale ostatnio ze względu na nadmiar wolnego czasu postanowiłem trochę pograć i tu się pojawia problem. Przy próbie uruchomienia gry (Diablo II) dostaję komunikat, że nie można przełączyć trybu na 8-bitową głębię kolorów:

Kod: Zaznacz cały

err:x11settings:X11DRV_ChangeDisplaySettingsEx No matching mode found 640x480x8 @0! (NoRes)
Próbowałem ratować się tworzeniem xorg.conf i zadeklarowaniem odpowiednich trybów, ale nic to nie zmienia, widocznie xorg.conf jest całkowicie ignorowany. Z tego co wiedzę mam poniższe tryby dostępne:

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 800, maximum 4096 x 4096
LVDS1 connected 1280x800+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 331mm x 207mm
   1280x800       60.0*+
   1024x768       60.0  
   800x600        60.3     56.2  
   640x480        59.9  
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Pytanie natomiast jak zmienić głębię kolorów, albo umożliwić jej zmianę?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Być może zadziała u ciebie sposób jakim u siebie uruchamiam na wine wszystkie gry.
Tworze sobie skrypt o przykładowej zawartości:

#!/bin/sh
cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Plane\ Arcade
wine explorer /desktop=name,1024x768 Plane Arcade.exe
W skrócie który aplikacja utworzyła przy instalacji na pulpicie zmieniam żeby uruchamiał się ten skrypt.
Dodatkowo w skrótach tych gier, które podczas pracy ciągle zapisują plik: ~/.xsession-errors zaznaczam aby uruchamiały się w konsoli (Program >> Zaawansowane opcje >> Uruchom w terminalu).
Zwróć uwagę na:
- jeśli w ścieżce do katalogu z grą są spacje (np. Program Files) należy wstawić odwrotne ukośniki.
- 1024x768 to moja rozdzielczość pulpitu, a ty wstaw swoją.

Uruchamianie przez ten skrypt powoduje, że:
- w grach pojawiają się do wyboru inne rozdzielczości niż zwykle.
- jeśli zmienimy rozdzielczość w grze na mniejszą niż ta na pulpicie nie będziemy mieli poprzestawianych ikon po wyłączeniu gry.
- łatwiej jest wyłączyć zwieszone gry: ALT+F4 lub CTRL+ALT+ESC
- w NeverwinterNights gdzie miałem problemy z poruszaniem myszy i obrazem wykraczającym poza ekran mimo ustawienia poprawnej rozdzielczości po zastosowaniu skryptu mysz zaczęła poruszać się normalnie, ekran zaczął pokrywać się z pulpitem, a wydajność poprawiła się tak bardzo, że nie odbiegała o tej z Windowsa.

Jeśli powyższe nie zaskoczy, to przeszukaj: http://www.google.pl/search?q=err%3Ax11 ... 24&bih=564
Ze szczególnym uwzględnieniem: http://wiki.winehq.org/256ColorMode?act ... orkarounds

Ps.: Uprzedzając ewentualne pytania informuje, że gra ze skryptu (Plane Arcade) wymaga do poprawnego uruchomienia wyłączenia w ustawieniach niektórych opcji związanych z dźwiękiem.
ODPOWIEDZ