aplety na pasku zada

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mikmik
Beginner

aplety na pasku zadań

Post autor: mikmik »

strasznie głupia sprawa właczyłęm sobie na pasku zadań jakiś zegar binarny ijakiś monitor procesów i z zegara binernego nie potrafie nic odczytać ale mniejsza, ważne jest to jak to wyłaczyć??? prawy m klikam i mam owszem jakieś ustawienie itp itd ale nie ma opcji wyłącz;] wiec prosze o taka bardzo rpostą porade :)
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

Pasek zadań to panel GNOME? Może to siedzi w ¦rodowisko -> Preferencje -> Sesje -> zakładka Programy startowe.

// No to jak KDE, to mój post może iść do kasacji.
mikmik
Beginner

wybaczcie zapomniałem dodać że KDE,

apropos 20 min rozkminy i opanowałem zegar binarny;]
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mikmik pisze: apropos 20 min rozkminy i opanowałem zegar binarny]
To powiedz coś o tym zegareczku binarnym, na pewno niektórym się przyda :)
mikmik pisze:ale nie ma opcji wyłącz
PPM na panel ~> usuń z panelu ~> aplet ~> wybierz co chcesz
mikmik
Beginner

mam coś narysować bo tak czysto teoretycznie to ciężko sie rozkminić trzeba meć wyobraćnie wiec nasmaruje coś :D :D

Wiec ja widać pierwsze 2 kolumny odpowiadają za godziny itd... pierwsza kolumna oznaczona symbolem "D" oznacza dziesiątki, symbol "J" oznacza jedności mamy MAKSYMALNIE 4 rzędy, minimalnie 2; każdy poziom ma swoją wartość zaczynając od dołu 1 2 4 8, aby odczytać godzinę należy zsumować wartości poszczególnych punktów w danej kolumnie

wiec tak jak w części "godzinnej" w kolumnie D suma wartości odpowiadających danym zamalowanym kwadracikom wynosi "1"(zamalowany jest tylko jeden kwadracik do którego jest przypisana wartośś "1") w kolumnie J suma punktów wynosi "3" wiec wiemy że jest godzina 13....
dalej w sekcji odpowiedzialnej za minuty suma wartości z kolumny D przyjmuje wartość "5" w kolumnie J natomiast nie mamy żadnych wartości wiec przyjmujemy "0" z wiedzy jaka aktualnie posiadamy można stwierdzić ze jest 13:50

sekundy policzcie sami;]

*dla ciekawskich w kolumnie hh D są tylko 2 poziomy z racji tego że mamy tylko 24 godziny, z kolumnie mm D są tylko 3 poziomy ponieważ jest 60 minut itd. tylko. Możecie sie spotkać z zegarem binarnym w który będzie w formie pełnego prostokąta 6x4, godzinę w takim wypadku odczytuje sie analogicznie :) na moim rysunku nie uwzględniłem zbędnych pól

[ Dodano: 2007-06-29, 18:51 ]
narobiłem sie ale prosze :) ) licze na jakieś profity :D :P

[ Dodano: 2007-06-29, 18:52 ]
dzięki za pomoc z tym panelem ;)
ODPOWIEDZ