Instalacja Debiana 6.0.4, jak można doinstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
goska_23
Beginner

Instalacja Debiana 6.0.4, jak można doinstalować GRUB-a?

Post autor: goska_23 »

Mam problem po "teoretycznym zainstalowaniu" Debiana 6.0.4 w wersji na AMD64 z pierwszej płyty instalacyjnej CD.
Instalowałam w sposób standardowy "ręczny" według standardowego poradnika*http://debian.linux.pl/threads/743-Pora ... 7#post5207. Płytkę CD pobrałam tutaj:*http://hammurabi.acc.umu.se/debian-cd/6 ... e-CD-1.iso

W zasadzie nie było żadnych komunikatów o błędach w czasie instalacji. Miałam mały problem z LVM, bo początkowo w komputerze miałam dwa dyski twarde i to LVM chciał mi ustawić z automatu i miałam przy tym problem z podziałem na partycje. Potem wyciągnęłam z komputera jeden dysk - to był starszy dodatkowy dysk, który w zasadzie w tym komputerze nie był potrzebny.
Wykonałam partycjonowanie na znajdującym się w komputerze już tylko jednym - nowym dysku twardym, w tym momencie LVM z automatu już się "nie naprzykrzał" i to partycjonowanie zrobione jest bez LVM.

Pod koniec instalacji wg. poradnika instalowałam GRUB-a. Potem wyjęłam płytkę CD instalacyjną z Debianem z napędu CD i zrestartowałam komputer.

*Jest problem z uruchomieniem tego co powinno być na komputerze.
Pojawia mi się na ekranie taki tekst:

Kod: Zaznacz cały

Loading Operating System...
Boot from CD/DVD: * ((( mam ustawione bootowanie jako pierwsze z napędu CD, potem z dysku)))
GRUB loadingRead Error
Nie wiem z czego wyniknął problem i czy ponowna instalacja rozwiązała by problem?
Czy można z tej samej płytki instalacyjnej ewentualnie doinstalować jeszcze raz GRUB-a i z której pozycji menu lub czy można "coś nagrać" na dodatkową płytkę i z niej doinstalować GRUB-a.
Czy można jakoś podejrzeć na tym "niesprawnym systemie" co jest źle z GRUB-em, żeby tą usterkę zlokalizować i usunąć?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Należy przed instalacją wyczyścić sektor startowy dysku twardego lub nadpisać go z poziomu innego systemu operacyjnego (Windows).
W przypadku Debiana Squeeze najlepiej zainstalować (w czasie instalacji) pierwszą wersję gruba i potem aktualizować do wersji drugiej.

dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1
hdX lub sdX nazwa naszego dysku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/MBR#Usuni.C4.99cie_MBR
goska_23
Beginner

Ale mam problem jak zainstalować z płytki instalacyjnej CD pierwszą wersję gruba. Na płytce instalacyjnej z Debianem 6.0.4 przy instalowaniu "ręcznym" jest chyba tylko taka opcja:

Jeśli Debian jest Twoim jedynym systemem operacyjnym, to bez wahania możesz pozwolić mu na zainstalowanie gruba w głównym rekordzie startowym dysku (MBR).. i (TAK) lub (NIE).
? :-(
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jeśli instalujesz LVM, musi być utworzona partycja /boot, a resztę możesz już być dla lvm. Jeśli partycja główna jest na ext4 to musi być też partycja /boot z systemem plików ext2 lub ext3 aby zainstalować grub1. Ewentualnie musisz nałożyć łatkę na źródła grub1.http://launchpadlibrarian.net/20944879/grub_ext4.diff.

W instalatorze Debiana Squeeze jest grub2 nie ma wyboru grub1/2. Grub1 możesz dopiero doinstalować po zainstalowaniu systemu.
Kolejna rzeczą jaka może być to, że grub się nie instaluje jest to, że masz niepoprawnie stworzone partycje na dysku.

Uruchamiając instalatora w trybie naprawczym (rescue) można przywrócić grub. Inna metodą jest środowisko chroot i ponowna instalacja za pomocą polecenia:

grub-install  /dev/sda
goska_23
Beginner

Bardzo dziękuję Yampress.
Grub już mi się zainstalował z płyty instalacyjnej z Debianem.
Usunęłam wszystko (partycje) za pomocą płytki z Linux LiveCD i potem zainstalowałam jeszcze raz - tym razem bez problemów.

Nie byłam pewna jaki zastosować system plików na partycjach - wszędzie wybrałam ext4, a na partycji /boot ext3.

Jako pierwszą partycję ustawiłam też lvm (sda5), a potem partycję wymiany (sda6), itd. aż do (sda16). Pasowało mi zrobić do (sda18) ale "wyszło na to", że tych partycji może być tylko do (sda16). Nie ustawiałam pod LVM zarządzania grupą woluminów.

Teraz mam więc grub2, nie jestem pewna do czego może mi się przydać grub1 (zrobiłam tę partycję /boot z systemem plików ext3 dla gruba1) i jak go doinstalować? Czy mógłbyś mi wskazać jakiś odnośnik z kodem lub kod do tego grub1?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

W Debianie Squeeze jest grub2 w instalatorze, więc, jak instalujesz to możesz od razu wybrać dla partycji systemowej / ext4 bez potrzeby oddzielnej partycji /boot.
A po co chcesz grub1? Nie polecam tego ale lepiej nauczyć się obsługi grub2.

Usuwasz wszystkie pliki zainstalowanego gruba2, te co wykaże to polecenie:

yampress@debian:~$ dpkg -l |grep grub
ii  grub-common                         1.99-14                        GRand Unified Bootloader (common files)
ii  grub-pc                             1.99-14                        GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS version)
ii  grub-pc-bin                         1.99-14                        GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS binaries)
ii  grub2-common                        1.99-14                        GRand Unified Bootloader (common files for version 2)

aptitude purge  grub-pc  
...
i instalujesz pakiet grub-legacy. Po czym instalujesz grub1 w MBR.

grub-install /dev/sda
I pozostaje teraz tylko skonfigurować gruba w /boot/grub/menu.lst. Poszukaj, a znajdziesz dokładniejsze przewodniki jak to robić.

Podaj mi choć jeden przekonywujący powód aby odinstalować grub2? Naprawdę nie ma co wracać do programów z przeszłości typu grub1, tylko uczyć się konfigurować grub2, który teraz wszędzie istnieje.

Też nie lubiłem grub2, bo nie potrafiłem na nim uruchomić FreeBSD. I w końcu się go tak nauczyłem, że napisałem mały FAQ:
http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=28443.
ODPOWIEDZ