Wywo

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
sbc

Wywołanie polecenia (skryptu) przy starcie sytemu (init.d)

Post autor: sbc »

Witam.
P
otrzebuję wywołać polecenie zanim network manager uruchomi modem 3G. Chodzi o zwykłe odczytanie smsów przy pomocy gammu. Jasne, mogę to robić po zalogowaniu się ale to wymaga zabijania procesów network managera (gammu nie może się komunikować z modemem gdy robi to inny program). Przebrnąłem przez plik README w /etc/init.d ale nie znalazłem (może przeoczyłem, noga z angielskiego jestem), o tym jak wywołać skrypt w odpowiednim momencie. Wydaje mi się, że najlepiej przed samym network managerem.

Na przykładzie z /etc/init.d/README i tego co widziałem w innych plikach

Kod: Zaznacz cały

### BEGIN INIT INFO# Provides:          smsy
# Required-Start:    $remote_fs $local_fs
# Required-Stop:     $remote_fs $local_fs
# Should-Start:      # 
# Should-Stop:      # 
# Default-Start:     2 3 4 5 # network-manager ma taką samą sekwencję, powinienem użyć np 1 2 3 4?
# Default-Stop:      0 1 6 # to raczej nie istotne, program zakończy działanie sam
# Description:      # pobiera smsy i zapisuje w pliku
### END INIT INFO

PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin # skopiowałem z plik reboot, nie wiem co tutaj ma być w zasadzie

echo "Pobieranie i zapisywanie smsów" && gammu getallsms > /home/sbc/sms
Zwracam się z pytaniami żeby uniknąć resetowania systemu.
Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa: jeśli wszystko się uda, kto będzie właścicielem tak utworzonego pliku? Zamierzam go później odczytać innym skryptem i wyświetlić informacje w conkym, powinienem zmienić prawa dostępu żeby dał się odczytać z poziomu zwykłego użytkownika?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zapraszam do działu dla początkujących:
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
i zajrzenia do ,,Debian Reference''. Rozdział o poziomach startu systemu itp.
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Spróbuj poszukać informacji tutaj: http://wiki.debian.org/LSBInitScripts/D ... yBasedBoot
ODPOWIEDZ