Problem jest tak nietypowy, że nie wiem gdzie go umieścić.
Na początek kilka informacji:
Kod: Zaznacz cały
kabzior@debian:~$ cat /etc/issue
Debian GNU/Linux wheezy/sid \n \l
kabzior@debian:~$ uname -r
3.1.0-1-686-pae
kabzior@debian:~$ lspci | grep Network
01:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1030 (rev 34)
kabzior@debian:~$ dpkg -l | grep iwl
ii firmware-iwlwifi 0.35 Binary firmware for Intel Wireless 3945, 4965 and 5000-series cards
A teraz opis sytuacji: Debian wersja testowa z KDE na laptopie Dell Inspirion. Kilka pakietów mam w tym momencie z Sida, to efekt aktualizacji np. przeglądarki Iceweasel zanim jeszcze odkryłem jak rozwiązać problem, ale nie wpływa to na nic. Jeśli ruter ustawię na WPA2 to system jest maksymalnie niestabilny - non stop wywalanie KWin, samoistne zamykanie programów, Flash w przeglądarce nie jest w stanie działać dłużej niż minutę itp. Jeśli ustawię WPA to system jest w porządku, ale dla odmiany zrywa połączenie z ruterem w nieregularnych odstępach czasu i nie chce się łączyć ponownie. Jeśli ustawię WEP to wszystko działa jak powinno. Przeszukałem pół internetu ale się nie spotkałem z czymś takim. Czy myślicie, że to może być kwestia iwlwifi? Chciałbym może napisać do developerów tego pakietu, ale nie jestem pewien, czy to to. Może coś innego może dawać takie objawy? Nie ukrywam też, że średnio mi się uśmiecha zostawić na stałe WEP w ruterze.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.