Witam.
Mam zamiar zainstalować Debiana. W związku z tym mam 2 pytania:
Czy jeśli posiadam 8GB pamięci ram to czy muszę tworzyć partycję wymiany? Linuksa nie będę używał do zadań wymagających więcej niż 1 czy 2GB ramu, poza tym nie będę wprowadzał systemu w stan uśpienia.
Debiana mam zamiar zainstalować na dysku 930GB (jest to czysty dysk, bez żadnego systemu). Podział na partycje byłby taki:
[INDENT]/ (root) - 100 - 200GB
/home - 150GB partycja wymiany - jeśli zajdzie potrzeba.[/INDENT]
Obie partycje (główna i /home) będą sformatowane jako ext4.
Jeśli resztę miejsca przeznaczę na partycję NTFS, programy, muzykę itp. (dla Windowsa) to czy Windows będzie widział tą partycję?
Nie potrzebujesz w takim przypadku partycji wymiany (ang. swap).
Nie potrzebujesz też 100GB na partycję / (root). W zupełności wystarczy 10-15GB.
Z tego co wiem, to Windows poprawnie obsługuje swój system plików ntfs i problemu być nie powinno.
Partycja wymiany bezwzględnie wymagana nie jest, ale może się przydać, bo nigdy nic nie wiadomo. Z tym że to nie musi być osobna partycja, tak jak w Windowsie może to być też plik, więcej tutaj: http://wiki.debian.org/Swap .
Co do partycji, to nie będą widoczne w moim komputerze i standardowym eksploratorze Windowsa, chyba że doinstalujesz dodatkowe sterowniki. W menedżerach plików od firm trzecich bywa różnie.
Rafal_F pisze:Co do partycji, to nie będą widoczne w moim komputerze i standardowym eksploratorze Windowsa, chyba że doinstalujesz dodatkowe sterowniki. W menedżerach plików od firm trzecich bywa różnie.
Możesz napisać jakie to sterowniki masz na myśli?
Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, żeby partycje ntfs nie były rozpoznawane przez Windowsa bez instalowania dodatkowych rzeczy.