Fakty:
- Instancja, na której pracuję to Amazon Linux. W systemie istnieje użytkownik root ale loguje się na niego poprzez certyfikaty/klucze = nikt nie zna hasła roota ale dzięki sudo mc, ctrl+o udaje mi się uzyskać konto roota dla konsoli
- Jest tam zainstalowany serwer Subversion Server (nie ja go instalowałem ale mogę sprawdzić, pozmieniać konfigurację gdyby coś było potrzebne).
- Apache2 zainstalowany, działa bez problemów. W katalogu /var/www/html są odpowiednie katalogi typu: projekt1, projekt2 itp. - te katalogi stanowią lokalne kopie projektów obecnych w SVN, czyli w katalogu projekt1 mamy podkatalog trunk i pobieramy zmiany jak ktoś coś doda (zmieni).
- Do tych lokalnych repozytoriów kilku programistów ma dostęp i tak musi zostać, bo pliki widoczne na stronie www muszą być w lokalizacji, do której ma dostęp wielu użytkowników (odpadają lokalne repozytoria w katalogach domowych).
- Próbuję wykorzystać funkcjonalność ,,svn-post-commit'' dla aktualizacji svn. Działa to tak, że po każdej zmianie jest uruchamiany wybrany skrypt, który może robić dowolne rzeczy. A u mnie wywoływałby polecenie:Jest to konieczne bo obecnie, jak webmaster coś zmieni to ktoś musi się zalogować na serwer,
Kod: Zaznacz cały
svn update
a potem:Kod: Zaznacz cały
sudo mc ctrl+o
Nie muszę mówić, że to uniemożliwia normalną pracę.Kod: Zaznacz cały
svn update
http://dtbaker.com.au/random-bits/svn-p ... -code.html
ale mam problem:
#include <stddef.h>
#include <stdlib.h>
#include <unistd.h>
int main(void)
{
execl("/usr/bin/svn", "svn", "update", "--username", "YOURSVNUSER", "--password", "YOURSVNPASSWD", "/var/www/dev/", (const char *) NULL);
return(EXIT_FAILURE);
}
YOURSVNUSER
svn update
Czy ktoś ma jakiś pomysł?