Squid i moodle - zrywanie po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
butek
Beginner

Squid i moodle - zrywanie połączenia

Post autor: butek »

Na home.pl jest zainstalowana platforma do e-learningu - moodle (wersja 2.x). Użytkownicy pracują na niej ze stacji roboczych, które łączą się z nią z wykorzystaniem squida - wersja 2.x, (który jest zainstalowany na serwerze lokalnym - w tej samej firmie). Serwer ma zainstalowanego Debiana Squeeze. Praca użytkowników polega na wykorzystaniu tylko przeglądarki internetowej (jednoczesne wypełnianie quizów przez 20 osób).

Podczas wysyłania odpowiedzi przez użytkownika często następuję zerwanie połączenia (w przeglądarce pojawia się komunikat, że nie ma połączenia). Po odświeżeniu zawartości, w przeglądarce połączenie wraca, ale czasem to powoduje, że odpowiedzi zaznaczone przez użytkownika nie są zapisywane do bazy mysql. No i jest wówczas problem - ponowne wypełnianie quizu.

Moim zdaniem jest wina squida (ale nie jestem pewien). Spróbowałem wyłączyć tą stronę z pamięci podręcznej squida, ale to nic nie dało.
Czy macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

To może być wina Squida ale wina może leżeć gdzieś niżej, w warstwie sieci. Bez dokładnej analizy logów i testów, trudno cokolwiek powiedzieć.
ksysinek
Beginner

Post autor: ksysinek »

Najlepiej wyłączyć przekierowanie ruchu do Squida i zobaczyć czy problem związany jest z nim czy też nie.
butek
Beginner

Post autor: butek »

A jak to zrobić tylko dla jednej strony w iptables?
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Przed łańcuchem przekierowującym ruch do squida dajesz łańcuch akceptujący FORWARD/INPUT dla tej strony. FORWARD/INPUT w zależności czy chcesz tą stronę sprawdzić na serwerze czy w sieci.
Nie pisałem już wieki temu iptablesów więc gotowej regułki nie dam tylko zarys takowej

Kod: Zaznacz cały

iptables accept forward google.pl tcp 80
iptables redirect tcp www eth1 3128
Przełączniki i całą resztę musisz dodać sam, na mój rozum to powinno działać.
Ewentualnie

Kod: Zaznacz cały

iptables redirect tcp www eth1:!adresip 3128
Wtedy dany komputer nie będzie miał tego redirecta do squida.
ODPOWIEDZ