apt-get i kompilowane biblioteki

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
8siem

apt-get i kompilowane biblioteki

Post autor: 8siem »

Szukałem w paru miejscach ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie więc spytam tutaj.
Otóż mam zainstalowane Qt4.3 sciągane ze strony trolltecha i kompilowane. Problem polega mna tym że jak próbuję coś zainstalować z binarek przez apt'a czy przez dpkg to one nie wiedzą że mam już qt4 i nie trzeba mi tego instalować. No więc jak to zrobić żeby paczki kompilowane współpracowały z aptem i dpkg?
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

Może kompilowane instalują się nie w to miejsce w których apt-get/aptitude ich oczekuje...
Może wystarczyłoby podczas procesu kompilacji dodać flagę --prefix=/katalog

Zresztą, ze źródeł zawsze można zrobić paczkę *.deb. Opis znajdziesz np. tutaj.

[edit] oo :) tutaj też flagi trzeba dodawać, jednak porządek w systemie chyba lepszy niż po samych źródłach... ;) [/edit]

100% pewności jednak nie posiadam ^^

Pozdrawiam
8siem

może właśnie da się jakoś apt powiedzieć gdzie ma szukać tych paczek? bo kompilowac jescze raz 4h tego qt to mi się nie chce.
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

Jedno co przychodzi mi do głowy w tym momencie to dowiązania symboliczne ;) bo w samym apt-get/aptitude to nie wiem jak zrobić. Może w manie jest coś na ten temat napisane.

Jednak nie wiem czy to (dowiązanie) zadziała ...

Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze. Może wypowie się ktoś kto wie więcej na ten temat.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

imo najprostszym sposobem jest instalowanie wszystkiego "sposobem debiana". czyli po kompilacji zamiast make install należy wygenerować paczki i je dopiero zainstalować. paczki można wygenerować poleceniem dpkg-buildpackage lub (prościej) checkinstall
8siem

ehh... wygląda na to że będe musiał skompilować Qt jeszcze raz ;( trudno.. dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

imo jeśli masz jeszcze katalog ze źródłami i nie robiłeś w nim make clean to nie musisz kompilować ponownie
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Stwórz equivs'em metapaczke - apt będzie już wiedział, że qt jest w systemie
8siem

Lorenzo ten equivs to prawie dobry pomysl tyle że on chyba tylko określi że Qt jest ale nie gdzie jest... próbowałem wcześniej instalować skypa na siłę bez dodatkowych paczek ale nie działał nawet jak zrobiłem w katalogu /usr/share/qt4 dowiązania do wszystkiego z /usr/local/Trolltech/Qt-4.3.0 (może nie tak te dowiązania zrobiłem)

W sumie to nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem ale chyba najprościej będzie ściągnąć te Qt4.3.0 z experimental'a. Dla innych kompilwanych reczy może faktycznie ten equivs by był niezłym rozwiązniem.

Przepraszam za robienie zamieszania i dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ