Dwa serwery po
Dwa serwery połączone poprzez internet
Witam.
Mam pytanie do Was odnośnie połączenia dwóch serwerów z Debianem przez internet, jak najbezpieczniej to zrobić?
Obydwa serwery pełnią rolę ruterów i serwerów plików na sambie w każdej z sieci lokalnych. Oba posiadają katalogi publiczne i to je chciałbym by były widoczne w przeciwnych sieciach LAN.
Jakie technologie mógłbym do tego wykorzystać lub może macie inny pomysł na wymianę katalogów/plików poprzez internet?
Dziękuje za wszelkie sugestie.
Mam pytanie do Was odnośnie połączenia dwóch serwerów z Debianem przez internet, jak najbezpieczniej to zrobić?
Obydwa serwery pełnią rolę ruterów i serwerów plików na sambie w każdej z sieci lokalnych. Oba posiadają katalogi publiczne i to je chciałbym by były widoczne w przeciwnych sieciach LAN.
Jakie technologie mógłbym do tego wykorzystać lub może macie inny pomysł na wymianę katalogów/plików poprzez internet?
Dziękuje za wszelkie sugestie.
No właśnie, tak jak myślałem, że nie będzie to taka prosta sprawa je połączyć. Poza tym obie sieci lokalne mają inne nazwy grup roboczych, więc nie wiem jak to samba obsłuży. Skłaniałbym się do użycia tunelu bądź vpn, ze względu na bezpieczeństwo i szyfrowanie przesyłanych plików, tyle że w takim przypadku potrzebne byłoby odseparowanie w tym sensie by nie można było przeglądać reszty otoczenia sieciowego poza wskazanym katalogiem publicznym.
Najprościej zamontuj sobie to co potrzebujesz przez sshfs.
Nie wiem jak z wydajnością takiego rozwiązania ale na pewno będzie łatwo
Żeby zadziałało musisz mieć serwer ssh na obu maszynach no i doinstalowany pakiet sshfs oczywiście.
No albo tak jak radzą koledzy powyżej jakiś tunel opis tu : http://bromirski.net/docs/translations/ ... NTRO.PRIOR
lub OpenVPN i puścić co potrzeba po nfs-sie.
No i wszystko.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak z wydajnością takiego rozwiązania ale na pewno będzie łatwo

Kod: Zaznacz cały
sshfs user@zdalne_ip:/katalog/zdalny ./katalog_lokalny
No albo tak jak radzą koledzy powyżej jakiś tunel opis tu : http://bromirski.net/docs/translations/ ... NTRO.PRIOR
lub OpenVPN i puścić co potrzeba po nfs-sie.
No i wszystko.
Pozdrawiam.