Wersja jądra:
Kod: Zaznacz cały
Linux kolodziej-kacper 2.6.32-5-686 #1 SMP Thu Nov 3 04:23:54 UTC 2011 i686 GNU/Linux
i386
Linux kolodziej-kacper 2.6.32-5-686 #1 SMP Thu Nov 3 04:23:54 UTC 2011 i686 GNU/Linux
i386
Tym rozbawiłeś mnie setnie.Nie jest to wiekowe urządzenie, a mam podobny model tej firmy, tyle że dużo starszy, który do tej pory trzyma się bardzo dobrze.
Domniemałbym tutaj wadliwie działającą pamięć RAM (kość lub kości), aczkolwiek przyczyn może być wiele. Dokonaj skanu programem Memtest86+ i przedstaw wynik skanu.kacpero1094 pisze:Korzystam z Debiana 6.0.2.1 (Linux 2.6.32-5-686). Od pewnego czasu system regularnie zawiesza się - najczęściej kiedy korzystam z Chrome albo Firefoxa. Podczas takiego mogę jedynie poruszać wskaźnikiem myszy. Brak reakcji na kliknięcia. Czasami system potrafi zawiesić się zaraz po uruchomieniu i zalogowaniu (kiedy jeszcze nie zdążę uruchomić żadnego programu).
Wersja jądra:Architektura:Kod: Zaznacz cały
i386
Wyniki skanu:sPeRaCz pisze:Domniemałbym tutaj wadliwie działającą pamięć RAM (kość lub kości), aczkolwiek przyczyn może być wiele. Dokonaj skanu programem Memtest86+ i przedstaw wynik skanu.
Pass: 1, Err: 0
Skoro pamięć RAM jest sprawna, to czy jest możliwość, że po reinstalacji systemu wszystko będzie działało?sPeRaCz pisze:Na maszynie z i3 oraz i5 celowo zainstalowałem Debiana w wersji stabilnej (sugerując się Twoim postem). Po 48 godzinach testowania z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż wszystko działa i pracuje wyśmienicie.
Nie sądzę iż główny problem tkwi właśnie w procesorze. Mankamentem jest fakt zintegrowanego kontrolera DDR3, który w przypadku nieodpowiedniego doboru pamięci RAM działa wadliwie, bądź w ogóle. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na kości DDR3, które mogą być ustawione na maksymalną częstotliwość 1333 MHz. Zaniżenie tej wartości powoduje dolegliwości związane z działaniem i stabilnością aplikacji w środowisku graficznym.