Nieoczekiwany zwis debiana lenny (gnome)

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dawidq03

Nieoczekiwany zwis debiana lenny (gnome)

Post autor: dawidq03 »

Jako że to mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Otóż od jakiegoś roku byłem użytkownikiem ubuntu.Wszystko działało idealnie i bez zastrzeżeń.Teraz postanowiłem przenieść się na debiana i postanowiłem zainstalować lenny.Po gładko przeprowadzonej instalacji moim oczom ukazał sie pulpit gnome.Wszystko ładnie pięknie a tu po chwili...zwis.No cóż zdarza się,restart.Uruchomił się znowu i nagle zwowu "zamarzł".
Najgorsze z tego wszystkiego jest to że dzieje się to w nieoczekiwanej chwili wiec nawet nie wiem co powoduje ten problem.

Mam nadzieje że mi pomożecie...
Jeżeli potrzeba więcej informacji to mogę dostarczyć.

Pozdrawiam
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Sprawdź czy na innych środowiskach lub menadżerach okien ten sam problem występuje oraz zajrzyj w logi systemowe i sprawdź co jest napisane w momencie zwisu.
dawidq03

Hmm logi mi nic nie mówią...
Próbowałem z etchem sytuacja wygląda identycznie.

Może zainstalować np z xfce,bo już sam nie wiem po czyjej stronie leży wina.
Sumy md5 sprawdzałem i wszystko sie zgadzało.
Acha i pamietam jeszcze jak miałem susełka 10.2 to tez sie czasem wieszał nieoczekiwanie...
No cóż chyba zrezygnuje z Debiana...niestety :( (((((((((((((((
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Nie przegrzewa Ci się czasem sprzęt? Nie jest podkrecony? etc. etc. Bo sam z siebie debian nie freezuje.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Kwestia tego czy zwisy masz tylko na poczatku, czy tez potrafi sie uruchomic i chodzic dluzszy czas.
A xfce mozesz sprobowac, doinstalowac duzo nie przybedzie. Tylko musisz odhaczyc uslugi z gnome, zeby nie robic zamieszania. Zaleta xfce jest to ze mozna wziasc pozniej z Gnome to co nam pasuje, albo to czego w xfce brakuje.
dawidq03

draco sprzęt ma już 4 latka ale jako tako działa,nic nie podkręcane.
yantar właśnie z tymi zwisami jest problem czasem na samy początku,czasem po 15 min itd.Ale jeśli chodzi o gnome to nie jestem już pewien,z racji tego że ubuntu śmigał a debian juz nie bardzo...
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ja instalowalem Gnome na poczatek w Debianie i w zasadzie wszystko smigalo. Tyle, ze wzialem tylko podstawowe rzeczy i dorzucilem pozniej pare, ktorych brakuje jak sie nie wezmie calej metapaczki (gdm, alacarte). Na Ubuntu mialem koszmar ze stabilnoscia Gnome.
Mozesz tez tak sprobowac, wywalic cale Gnome (jesli instalowales calosc) i instalowac tylko gnome-core.
Powody zwisow moga byc rozne, ja mialem przez chwile od modemu neostrady, brakowalo jednej paczki.
Kas
Beginner

Post autor: Kas »

Moim zdaniem to wina ACPI. Kiedyś miałem podobny problem z susłem. Uruchom system z wyłączonym ACPI. Powinno pomóc.
dawidq03

Nie wiem czy to o to chodzi ale zauważyłem coś zaskakującego.Otóż uruchomiłem monitor systemu i w zakładce dotyczącej pamięci było coś takiego: Dostępne : 87MB z 503MB. Czy to normalne?? Dodam,że zainstalowałem sam gnome-core.W ubuntu przy włączonym berylu i firefoxie miałem jeszcze dostępne koło 200MB.
Może sie mylę,ale poradźcie coś eksperci.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

to normalne - ta "brakująca" pamięć używana jest jako cache - w razie potrzeby udostępniana jest programom. To działanie w myśl zasady "pamięć nieużywana to pamięć zmarnowana"
ODPOWIEDZ