czcionki X11 = problemy?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kaz9

czcionki X11 = problemy?

Post autor: kaz9 »

Witam

Przyznam szczerze że spośród wielu aspektów konfiguracji Debiana, przez które przebrnąłem, problem czcionek przyprawia mnie o zawrót głowy. Fonty są w wielu miejscach, w różnych formatach, pliki konfiguracyjne są rozrzucone po róznych katalogach a ich zależności zagmatwane jakby ktoś naumyślnie chciał to skomplikować. Ja postawiłem sobie karkołomne zadanie żeby to choć trochę poukładać.

Większości z zainstalowanych czcionek nie używam, właściwie to potrzebuje tylko kilku: jednej Monospace i paru czcionek TrueType Microsoftu. Nie jest chyba wielkim wymogiem żeby mieć te kilka czcionek w jednym katalogu (najlepiej w ~/.fonts/) i w czytelny sposób je przeglądać, dodawać czy usuwać?

Mało tego, większość czcionek znajdujących się w /usr/share/fonts/ jest niewidocznych pod xfce, albo są widoczne pod zupełnie innymi nazwami, mimo tego iż w pliku xorg.conf w sekcji FontPath są odpowiednie wpisy.Przykładem może być Monospace - który plik czcinki odpowiada tej nazwie??

Może ktoś z was postrafi mi to wszystko rozjaśnił jakimiś podpowiedziami czy linkami. Za wszelką pomoc, nawet częściową, będę bardzo wdzięczny.

ps. w dokumentacji X11 trochę o tym piszą, ale ja potrzebuje czegoś bardziej na chłopski rozum...

Mam Debian lenny netinst + xorg-server + xfonts-base + xfce

[ Dodano: 2007-06-23, 14:46 ]
to co juz wiem:

- Monospace jest tylko aliasem do DejaVu Sans Mono.
- X do poprawnego działania wymaga czcionek FIXED z katalogu /usr/share/fonts/misc

pytania:

- czy można usunąć wszystkie pozostałe czcionki?
- czy można i jak można przetransportować czcionki TrueType do katalogu użytkownika?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

kaz9 pisze:- czy można i jak można przetransportować czcionki TrueType do katalogu użytkownika?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1114 Debian opisał to w dziale "Opisy FAQ HowTo".
kaz9

Post autor: kaz9 »

działa, choć do końca nie wiem o co biega. szkoda, że takie to zagmatwane, dzięki za link.
ODPOWIEDZ