D

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
goska_23
Beginner

Dłuższy czas tworzenia kopii gdy jest robiona na katalog Samby a nie lokalnie

Post autor: goska_23 »

Mam Debiana Lenny a na nim serwer Samby.
*Umieściłam na Sambie windowsowy program bazodanowy powiedzmy "program1".
*Wcześniej "program1" był na Windowsie Home i tam się spisywał podobnie jak teraz na Sambie.
*Powodem przeniesienia było ograniczenie Windowsa Home do jednoczesnego podłączenia do jego zasobów plików tylko przez 5 osób czyli z pięciu różnych innych komputerów.

****Problemem jest długość czasu zapisu kopii zapasowej bazy danych "programu1". Chodzi o kopię zapasową bazy danych "programu1" robioną jedną z opcji tego "programu1".
**Jeśli kopia zapasowa jest robiona jest na dysk lokalny komputera z Windowsem na którym uruchomiony jest "program1" trwa to ok 2 minuty 30sekund.
**Jeśli kopię zapasową robię na katalog Samby, dokładniej podkatalog "programu1" powiedzmy :
*

Kod: Zaznacz cały

//debiang/samba1/program1/kopia_bazy
*to zapis kopii zapasowej trwa 7minut 40sek.
**Tak jest przy uprawnieniach 777 na właścicielu i grupie root:root do katalogu z kopią zapasową.
***Wcześniej próbowałam dać na ten katalog 777 na właścicielu i grupie nobody:nogroup i wtedy czas zapisu kopii zapasowej wynosił około 10minut - sprawdzałam te czasy kilka razy.

******Dostęp do katalogu Samby

Kod: Zaznacz cały

//debiang/samba1
na komputerze windowsowym jest bez logowania, programem "QtSMbstatus light" na Debianie widzę użytkowników podłączonych z komputerów z Windowsami z nazwą "nobody" a pliki kopii zapasowych które się zapisują na katalog Samby są utworzone pod użytkownikami "nobody" z uprawnieniami 755.

***Komputer z Debianem a więc i Sambą sprzętowo ma dość dobre parametry, niektóre komputery z Windowsami które uruchamiają "program1" mają sporo słabsze parametry niż komputer z Debianem a kopia zapasowa na ich lokalne katalogi wykonuje się krócej 2,5minuty a nie ponad 7,5 minuty.
****Czy można coś zrobić, żeby skrócić czas zapisu kopii zapasowej na katalog Samby na Debianie - chciałabym żeby kopie zapasowe były robione na katalog Samby z "programem1"?
**Z czego wynikać może ten dłuższy czas wykonywania się kopii zapasowej na Sambę?

Dodane:
Przymierzam się do aktualizacji Debiana Lenny do wersji*Squeezy ale mam z tym problem, ze względu na użytkowników korzystających z tego Debiana którym przeszkadza kilkuminutowa przerwa z dostępem do serwera i jak coś na nim nie działa. Piszę to z uwagi, że wersja Debiana mogłaby być istotna dla opisanego powyżej problemu.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jaki system plików?
goska_23
Beginner

System plików

Post autor: goska_23 »

System plików na komputerze z Windowsem: NTFS
Na Debianie, na partycji z Sambą: ext3
ODPOWIEDZ