Katalog publiczny, udost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Katalog publiczny, udostępnianie - Squeeze

Post autor: kodama »

Witam.
Mam obok siebie 2 komputery: Dell i składak, na obydwu na świeżo zainstalowany Debian Squeeze 6.0.3. Zagadka, która nie daje mi spokoju i nie potrafię jej rozwiązać jest taka - Debian ma ten katalog Publiczny, który można sobie elegancko udostępnić, żeby było prosto łatwo i przyjemnie. No i zasadniczo jest tak, ale tylko w jedną stronę. Co przez to rozumiem: ze składaka mogę się bez problemu dostać do katalogu na komputerze Dell - kopiować pliki w jedną i drugą stronę. Natomiast w drugą stronę - no już nie bardzo, bo wyrzuca taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

[B]Zamontowanie położenia nie jest możliwe[/B]
DBus error org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Message did not receive a reply (timeout by message bus)
Google niewiele konkretnego chce mi powiedzieć na ten temat niestety. Czy może ktoś tutaj spotkał się z takim tematem?

Obydwie instalacje robione dzisiaj, dodane repozytoria z tematu na forum, systemy zaktualizowane, nic wielce nie grzebane. Zakładane kilka różnych kont, na każdym ten sam błąd.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Rozumiem, że używasz Nautilusa, czy innego GUI? Spróbuj poleceniem mount.cifs

mount.cifs //adres/katalog /mnt -o username=user
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Dokładnie, używam Nautilusa. Ta komenda, którą podałeś wyrzuca błąd (tzn. oczywiście zmodyfikowałem ją, pod mój przypadek - czyli podałem IP komputera i nazwę katalogu):

Unable to find suitable address
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

No a dobrze wpisałeś adres? grzesiek podał Ci tylko szablon.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

A tak w ogóle to masz łączność z tą maszyną? Jakś zapora, czy konfiguracja serwera samby? Z komunikatu wynika, że problem leży w tym, że nie może nawiązać z nim sesji TCP.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Van przecież napisałem, że zmodyfikowałem do swoich potrzeb podając adres ip oraz nazwę katalogu itd.

grzesiek - na jednym i drugim jeszcze ciepła instalacja, żadnej konfiguracji samby ani zapory nic nie tykałem. Zainstalowane - system podstawowy, środowisko graficzne.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Może o czymś nie wiem, ale jeśli nie masz samby (a z NFS raczej nie korzystasz), to jak chcesz się łączyć. Sprawdz:

dpkg -l |grep samba
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Proszę bardzo:

ii  samba-common                         2:3.5.6~dfsg-3squeeze5            common files used by both the Samba server and client
ii  samba-common-bin                     2:3.5.6~dfsg-3squeeze5            common files used by both the Samba server and client
Jakkolwiek czegoś nie rozumiem - przecież takie udostępnienie katalogu to powinno chyba działać ,,od razu'', bez żadnych dodatków typu samba itd. Zaznaczam w opcjach, że katalog Publiczny ma być współdzielony i ma to działać.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Rzeczywiście nie rozumiesz. Niby jakim protokołem takie udostępnianie ma się odbywać?

Sambe masz na obu maszynach?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Zainstalowałem na jednym i drugim komputerze systemy jeszcze raz, od nowa. Nie ma samby na żadnym z nich. Z komputera A na komputer B mogę się dostać do katalogu Publiczny i działać tam do woli - kopiować, kasować, edytować. Z komputera B na A nie da rady. To jakim cudem to w ogóle działa (w jedną stronę, ale działa), skoro nie ma samby na żadnej maszynie i żadnej konfiguracji po instalacji się nie dotykałem? O ten katalog mi się rozchodzi, który jest pokazany na obrazku.
Załączniki
publiczny.jpg
ODPOWIEDZ