Ruter z kilkoma funkcjami na Debianie, czy jest sens?

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
damroth

Ruter z kilkoma funkcjami na Debianie, czy jest sens?

Post autor: damroth »

Witam!

Gryzę się trochę z myślami, dlatego postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych użytkowników.

Chciałbym uruchomić ruter na Debianie. Testowałem wcześniej kilka różnych rozwiązań ale w każdym czego brakowało pfsense, monowall, ipcop. Dlatego moje pytanie brzmi, czy warto uruchomić ruter na Debianie, który spełni kilka moich wymagań, a jeśli tak, to poproszę o wskazówki jak tego dokonać (czym)?
  • Możliwość działania kilku klas adresowych na jednym interfejsie.
  • Możliwość współegzystęcji serwera DHCP dla prywatnych adresów i zarazem przerzucania tym samym interfejsem publicznych adresów.
  • Limiter pasma dla konkretnego adresu IP (lokalnego i publicznego).
  • Monitorowanie aktualnego stanu przepustowości sieci.
Chciałbym krótko mówiąc posiadać stabilny ruter z prawdziwego zdarzenia, który pomoże mi podzielić pasma i zarządzać użytkownikami. Przyznam szczerze, że nie do końca wiem jak do tego najlepiej zabrać. A może dać sobie spokój i pomordować się z jakimiś gotowcami?

Pozdrawiam.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

damroth pisze:...czy warto uruchomić ruter na Debianie,
Warto, zdobędziesz wiedzę i praktyczne doświadczenie.
damroth pisze: Możliwość działania kilku klas adresowych na jednym interfejsie
  • Możliwość współegzystencji serwera DHCP dla prywatnych adresów i zarazem przerzucania tym samym interfejsem publicznych adresów.
Każdy serwer dhcp na to pozwoli.
damroth pisze:
  • Limiter pasma dla konkretnego adresu IP (lokalnego i publicznego).
Hfsc, czy też starsze htb.
damroth pisze:
  • Monitorowanie aktualnego stanu przepustowości sieci
Pierwszy jaki mi przychodzi z najprostszych z graficznymi wykresami w przeglądarce to lstat. Są też oczywiście i inne jemu podobne narzędzia.
damroth pisze: Chciałbym krótko mówiąc posiadać stabilny ruter z prawdziwego zdarzenia, który pomoże mi podzielić pasma i zarządzać użytkownikami. Przyznam szczerze, że nie do końca wiem jak do tego najlepiej podejść. A może dać sobie spokój i pomordować się z jakimiś gotowcami?
Jak chcesz się czegoś nauczyć to zacznij działać. Każdy rozwiązany problem to plus dla Ciebie i wiedza (bezcenna ;) ). Jak nie masz zaparcia... to może zleć pracę innym.
damroth

Post autor: damroth »

Dziękuję, zabieram się za uruchamianie rutera.
ODPOWIEDZ