Gnome menu nie dodaje aplikacji do menu po zainstalowaniu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
tatko

Gnome menu nie dodaje aplikacji do menu po zainstalowaniu

Post autor: tatko »

Witam.
Gnome po instalowaniu aplikacji w dość przypadkowy sposób nie dodaje nowych pozycji do menu, z wskazaniem na nie.
Usłyszę zapewne głosy bym dodał sobie sam - ale w poprzedniej instalacji po instalacji w synapticu programy się dodawały - naprawdę rzadko kiedy występował opisany problem. Teraz na świeżej instalacji występuje problem nagminnie.

Informacje o systemie:
[INDENT]Debian Wheezy
jądro 2.6.32-5-686
Gnome 3.0.2[/INDENT]

Dodane:
Mam taki katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zawsze pomagała w takich sytuacjach aplikacja menu.

Kod: Zaznacz cały

apt-get install menu
Następnie w terminalu (konsoli) użytkownika:

update-menus
Zazwyczaj po restarcie systemu brakujące pozycje są dodawane. Napisałem zazwyczaj, bo nie wiem jak zachowuje się w takiej sytuacji gnome3.
tatko

Niestety to nic nie daje.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

A przejrzyj System->Preferencje->Menu główne, i tam sobie też możesz "zaptaszyć" co zainstalowałeś a nie widać w menu (u mnie na tą przypadłość zawsze cierpi k3b - niby zainstalowany, a skrótu nie ma).
tatko

To też nie to.
Ostatnio zauważyłem że głównie gry tak nieszczególnie się instalują - Fredink'a mam w menu - Hexxagon i Crimson już nie.
steb0

Post autor: steb0 »

Zdaje się że jest jakiś błąd w którejś z bibliotek pythona (nie wiem dokładnie której), poczekaj na aktualizacje lub spróbuj skorzystać z alacrate.
tatko

Przepraszam za przerwę, no nie pomaga nic - może to faktycznie drobny błąd pythona - na razie da się z tym żyć. Ale dziękuje za wszystkie uwagi i pozdrawiam

Katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się) a pliki też root i 644.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw wynik polecenia:

dpkg -l | grep menu
tatko

dpkg -l | grep menu
ii  alacarte                             0.13.2-3                          easy GNOME menu editing tool
ii  gnome-main-menu                      0.9.16-1                          GNOME start menu applet
ii  gnome-menus                          2.30.3-2+b1                       an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME
ii  libgnome-menu2                       2.30.3-2+b1                       an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME
ii  menu                                 2.1.45                            generates programs menu for all menu-aware applications
ii  menu-xdg                             0.5                               freedesktop.org menu compliant window manager scripts
ii  mintmenu                             5.2.4                             Advanced Gnome menu
ii  python-gmenu                         2.30.3-2+b1                       an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME

steb0

Post autor: steb0 »

Wczoraj przemieszałem gnome 3 z Sida (którego używam) z gnome 3.2 eksperymentalnym i miałem podobne objawy jak Ty, w sumie to menu było puste. Dzisiaj cofnąłem te pakiety i problem zniknął.
ODPOWIEDZ