Gnome menu nie dodaje aplikacji do menu po zainstalowaniu
Gnome menu nie dodaje aplikacji do menu po zainstalowaniu
Witam.
Gnome po instalowaniu aplikacji w dość przypadkowy sposób nie dodaje nowych pozycji do menu, z wskazaniem na nie.
Usłyszę zapewne głosy bym dodał sobie sam - ale w poprzedniej instalacji po instalacji w synapticu programy się dodawały - naprawdę rzadko kiedy występował opisany problem. Teraz na świeżej instalacji występuje problem nagminnie.
Informacje o systemie:
[INDENT]Debian Wheezy
jądro 2.6.32-5-686
Gnome 3.0.2[/INDENT]
Dodane:
Mam taki katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się).
Gnome po instalowaniu aplikacji w dość przypadkowy sposób nie dodaje nowych pozycji do menu, z wskazaniem na nie.
Usłyszę zapewne głosy bym dodał sobie sam - ale w poprzedniej instalacji po instalacji w synapticu programy się dodawały - naprawdę rzadko kiedy występował opisany problem. Teraz na świeżej instalacji występuje problem nagminnie.
Informacje o systemie:
[INDENT]Debian Wheezy
jądro 2.6.32-5-686
Gnome 3.0.2[/INDENT]
Dodane:
Mam taki katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się).
Zawsze pomagała w takich sytuacjach aplikacja menu.
Następnie w terminalu (konsoli) użytkownika:
Zazwyczaj po restarcie systemu brakujące pozycje są dodawane. Napisałem zazwyczaj, bo nie wiem jak zachowuje się w takiej sytuacji gnome3.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install menu
update-menus
Przepraszam za przerwę, no nie pomaga nic - może to faktycznie drobny błąd pythona - na razie da się z tym żyć. Ale dziękuje za wszystkie uwagi i pozdrawiam
Katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się) a pliki też root i 644.
Katalog /usr/share/applications - jest pełen skrótów - tych z menu - ale tylko tych co są w menu - czyli z tych zainstalowanych a niewidocznych w menu tam nie ma.
Katalog ma prawa roota 755 (czyli odczyt dla wszystkich zdaje się) a pliki też root i 644.
Przedstaw wynik polecenia:
dpkg -l | grep menu
dpkg -l | grep menu
ii alacarte 0.13.2-3 easy GNOME menu editing tool
ii gnome-main-menu 0.9.16-1 GNOME start menu applet
ii gnome-menus 2.30.3-2+b1 an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME
ii libgnome-menu2 2.30.3-2+b1 an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME
ii menu 2.1.45 generates programs menu for all menu-aware applications
ii menu-xdg 0.5 freedesktop.org menu compliant window manager scripts
ii mintmenu 5.2.4 Advanced Gnome menu
ii python-gmenu 2.30.3-2+b1 an implementation of the freedesktop menu specification for GNOME