nie dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Gerwazy

Nie działa klawiatura USB

Post autor: Gerwazy »

Witam.
Zakupiłem nową klawiaturę USB. Po wypięciu starej ps/2 i podłączeniu nowej do portu USB system jej nie widzi.
W grubie wszystko jest w porządku. Klawisze działają mogę wybrać system jednakże po załadowaniu Linuksa klawiatura już nie reaguje.
Moje spostrzeżenia:
- USB Legacy włączone (w biosie i grubie klawiatura działa).
- Testowane na trzech różnych Linuksach, na trzech różnych komputerach: Debian Sid, Ubuntu, Mint (wszędzie z tym samym mizernym skutkiem).
- Proszę nie pytać o konfigurację sprzętu / systemu gdyż nie działa to na żadnym Linuksie.
- Klawiatura sprawna gdyż na Windows7 działa aż miło.
- Porty USb, oczywiście sprawne gdyż działają wszystkie możliwe urządzenia (aparat foto, pendrive, mysz, telefon, gps).
Podaje wyciąg polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 05e3:1205 Genesys Logic, Inc. Afilias Optical Mouse H3003 / Trust Optical USB MultiColour Mouse MI-2330
Bus 002 Device 003: ID 1a2c:0002  
Bus 002 Device 004: ID 0c76:160c JMTek, LLC. 
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Gerwazy, czy ten temat mam usunąć lub skorzystać z możliwości przydzielania specjalnych wyróżnień abyś przed założeniem tematu sobie przypomniał:
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... #post81406
Przepraszam, przecież to Ty masz problem, a odpowiadający nie musi szukać i ustalać jaką masz wersję jądra czy systemu itp.?

Proszę uzupełnić informacje.
Gerwazy

Napisałem, że wersja systemu czy też jądra nie ma znaczenia gdyż klawiatura nie działa na 3 różnych komputerach.
Testowałem na Ubuntu 32 bitowych z wersjami jądra od 2.32.5 do 2.39.9 jak również na Debianie Sid 64 bitowym z jądrem 3.0.1 oraz 3.0.2
Problem ten dotyczy chyba ogólnie Linuksa a nie konkretnie moich trzech komputerów.
Dlatego proszę o poradę czy do takiej klawiatury potrzeba jakieś dodatkowe sterowniki czy też gdzieś w konfiguracji coś trzeba zmienić czy jakoś ją zamontować?
W przypadku głośników USB na przykład trzeba było dodać odpowiednie wpisy w pliku /~asoundrc i podejrzewam ze z klawiaturą jest podobnie.
moorray

Post autor: moorray »

Odłącz niedziałającą klawiaturę.
Wykonaj jako root:

dmesg -c
Podłącz klawiaturę.
Znowu jako root:

dmesg
Wklej wynik na forum.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Proszę nie pytać o konfigurację sprzętu / systemu gdyż nie działa to na żadnym Linuksie.
Gerwazy, jak sobie wyobrażasz udzielenie pomocy? Przepraszam, czy ma to być wielka improwizacja bo Ty stwierdziłeś? Co stwierdziłeś? Potrzebna jest jakaś baza informacji wyjściowych. Na czymś należy to sprawdzić.

Oprócz standardowych informacji, dostarcz wyniki poleceń, o które prosi moorray, przekierowując wyniki do pliku. Wstaw je w postaci załączników.
Gerwazy

moorray dziękuję za zainteresowanie tematem.
W załącznikach podaje wyniki komend o które prosiłeś.
Można z nich wyczytać parametry mojego komputera.
Załączniki

[Rozszerzenie txt zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

[Rozszerzenie txt zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

moorray

Kiepsko to wygląda. Dla pewności: nie podłączasz tego przez jakiegoś huba (dobrze byłoby zrobić test z innymi urządzeniami USB odłączonymi)?

Ale i tak nie wróżę sukcesu, klawiatura najwyraźniej działa trochę inaczej niż oczekuje tego Linux (i pewnie standard USB), więc dopóki jakiś deweloper nie wymyśli na czym polega to "inaczej" niewiele można zrobić. Przy okazji - gdzie kupiłeś to cudo i za ile? Może jakbym zdobył egzemplarz byłbym w stanie więcej...
Gerwazy

Żadnego huba nie mam. Próbowałem odłączyć mysz (USB) ale nic to nie zmieniało. Podłączałem do wszystkich portów USB ale wszędzie to samo.
W konsoli czasem (chyba kiedy normalna klawiatura PS/2 jest wypięta) pojawia się jeszcze taki komunikat:

unable to enumerate USB device on port 1
Klawiatura to chińszczyzna firmy Titanum zakupiona w Kauflandzie za 7 zl. Ale bez przesady nie fatyguj się moorray bo to w zasadzie ta klawiatura nie jest aż tak ważna. Większym problemem dla mnie jest to że nie potrafię sobie poradzić z jej uruchomieniem ;)
moorray

Tak się składa, że muszę coś zrobić w sterowniku klawiatur USB jako projekt na uczelnie, więc akurat by mi pasowało. A spodziewałem się, że to jakiś chiński produkt, bo Linux nie potrafi nawet zamienić numeru producenta na nazwę (patrz linia bez tekstu w wyniku lsusb), ale Kauflanda nie mam żadnego w okolicy, więc chyba odpada :)
fnmirk
Senior Member

Spróbuj sprawdzić Knoppiksem:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... we-live-cd

Dobrze by było oprócz nowej wersji Knoppiksa, spróbować jakiejś starszej z serii 3.x., jeszcze tej z kde3.
ODPOWIEDZ