Jak podpi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Jak podpiąć domenę - instalacja i konfiguracja niezbędnych pakietów?

Post autor: wojciech_69 »

Pisząc ten temat, przeczytałem już sporo poradników na temat: binda, serwera apache i innych ciekawych narzędzi. Jednak wśród ogromu informacji nie znalazłem konkretów, które by mnie satysfakcjonowały...

Narodził się pomysł uruchomienia serwera z obsługą wyłącznie www. I tu nasuwa się pytanie: jakich niezbędnych narzędzi (pakietów) użyć (zainstalować) aby serwer działał poprawnie?

Dodam, iż mam do dyspozycji komputer stacjonarny (Debian 6.0) z zainstalowanym apache2 oraz stałe IP w Neostradzie (ruter D-Link, w którym IP jest ustawiony). Wiem, że dodatkowo będę musiał wykupić "jakąś" domenę, a następnie podpiąć ją pod serwer, lecz czego jeszcze potrzebuję (co, gdzie skonfigurować) aby uruchomić serwer?

Ps. Nie chodzi mi o konkretne konfiguracje (bo tego jest na pęczki w internecie), tylko o podanie niezbędnych informacji (pakietów), które w pełni wystarczą na realizację założonego pomysłu. Uruchomienie takiego serwera to dla mnie coś nowego, a zarazem doskonały przykład na opanowanie bardzo przydatnej i kluczowej wiedzy na przyszłość w dziedzinie uruchamiania serwerów linuksowych.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

wojciech_69 pisze:... lecz czego jeszcze potrzebuję(co, gdzie skonfigurować) aby serwer wystartował.?
Sam serwer... potrzebuje prądu do działania.
Co do dalszej części Twojego zapytania to przede wszystkim zacząć działać - konfigurować to o czym piszesz, że już poczytałeś. W razie konkretnych już problemów zadać szczegółowe pytanie.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Tak, zapomniałem o prądzie.

Czyli wystarczy tylko odpowiednio skonfigurowane:
[INDENT]- apache
- bind[/INDENT]
oraz posiadanie zewnętrznego IP oraz wykupienie domeny?

A czy ustawienie adresu na ruterze i zrobienie przekierowania nie będzie w tym momencie utrudnieniem? Czy lepiej stały IP przypisać już konkretnej maszynie spełniającej funkcje serwera?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Nie, nie będzie utrudnieniem. No chyba, że masz trefny ruter (a wiele już takich widziałem).
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Co do samej domeny to dla testów możesz użyć http://www.no-ip.com/ lub temu podobnych serwisów. Jak skonfigurujesz i przetestujesz wtedy wykupisz sobie domenę i podepniesz przez analogię.
PS: Neostrada oferuje stałe IP ? Dawno dawno temu, kiedy taką neostradę dzieliłem na połowę mieszkańców mojej klatki IP było nadawane dynamicznie.
Jeśli nadal tak jest to w zasadzie będziesz wręcz skazany na no-ip.com :)
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Kurczę, tak zostałem poinformowany - że oferuje - ale oczywiście jeszcze to sprawdzę. O www.no-ip.com słyszałem a wręcz miałem przyjemność troszkę się tym pobawić, ale nigdy w konfiguracji z bindem.
Ps. Odnośnie samego binda, to znalazłem fajny poradnik na jego temat. http://systemy.grzechot.pl/?p=113
ODPOWIEDZ