Witam.
Jak skonfigurować serwer aby można było tworzyć kategorie strony jako dynamiczne subdomeny?
Np.:
[INDENT]komputery.sklep.pl
laptopy.sklep.pl
itd.[/INDENT]
Strona musi być w jednym katalogu.
dynamiczne tworzenie subdomen
No tak - wiesz ja mam direct admina. Tak więc virtual serwer rzecz jasna jest włączony .
Wczoraj z poziomu directadmina utworzyłem subdomenę pl.moja_domena.pl . Niestety o ile mogę pingować subdomenę pl.moja_domena.pl to adresu www.pl.moja_domena.pl już nie mogę. Sprawdziłem więc czy mam dla dns dodany record A www.pl i w tym wypadku był widoczny na liście ustawień dns directadmina.
Wie ktoś z was w czym może być problem ? Może directadmin coś źle dopisuj w ustawieniach dns ?
Wczoraj z poziomu directadmina utworzyłem subdomenę pl.moja_domena.pl . Niestety o ile mogę pingować subdomenę pl.moja_domena.pl to adresu www.pl.moja_domena.pl już nie mogę. Sprawdziłem więc czy mam dla dns dodany record A www.pl i w tym wypadku był widoczny na liście ustawień dns directadmina.
Wie ktoś z was w czym może być problem ? Może directadmin coś źle dopisuj w ustawieniach dns ?

Zalogowałem się do konsoli i sprawdziłem przez nslookup czy serwer prawidłowo wskazuje na domenę www.en.moja_domena.pl i www.en.moja_domena.pl- lokalnie wszytko ok. Tak więc chyba wczoraj nie działało bo propagacja dns się nie rozeszła. Dziś pingi są osiągalne dla [url]http://www.en.moja_domena.pl[/url] ale dla [url]http://www.pl.moja_domena.pl[/url] już nie . Poczekam , aż propagacja się rozejdzie bo przed chwilą dodałem.
PS. Ta gwiazdka to podałeś jako przykład , że mogę tam wpisać swoją nazwę jaką chcę ? Czy wpisałeś w takim sensie , że mam ja wpisać jako wieloznacznik ?
PS. Ta gwiazdka to podałeś jako przykład , że mogę tam wpisać swoją nazwę jaką chcę ? Czy wpisałeś w takim sensie , że mam ja wpisać jako wieloznacznik ?
"Musisz ręcznie wyedytować strefę DNS "
Można prosić o wytłumaczenie co mam wyedytować na co i w jakim pliku ?
"w DirectAdminie edytować VirtualHost i doda przy ServerAlias:
*.domena.pl www.*.domena.pl"
W jakim to jest pliku ?
"*.domena.pl. 14400 IN A IN A domena.pl."
Co oznacza14400 ?Ps. Administracjo forum - edytor tego forum zawiesza mi przeglądarkę OPERA i FIREFOX - najnowsze wersje
Można prosić o wytłumaczenie co mam wyedytować na co i w jakim pliku ?
"w DirectAdminie edytować VirtualHost i doda przy ServerAlias:
*.domena.pl www.*.domena.pl"
W jakim to jest pliku ?
"*.domena.pl. 14400 IN A IN A domena.pl."
Co oznacza14400 ?Ps. Administracjo forum - edytor tego forum zawiesza mi przeglądarkę OPERA i FIREFOX - najnowsze wersje