Konfiguracja serwera pocztowego, logowanie przez telnet na okre

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
marcinp

Konfiguracja serwera pocztowego, logowanie przez telnet na określony port

Post autor: marcinp »

Witam.

Chciałem zainstalować serwer poczty na serwerze korzystając z opisu:

http://www.debianadmin.com/debian-mail- ... -mail.html

Serwer nasłuchuje na portach:

Kod: Zaznacz cały

110, 143, 993
nawet gdy na port 110 loguję się jako jakikolwiek użytkownik systemu, to działa (bo się rozłącza a jak wpisuje coś innego to mieli i informuje, że złe hasło).
Zainstalowałem postfix-admina, co jest oczywistym użyciem tego pakietu i niestety jakiego konta nie utworzę w postfix-adminie to nie jest widoczne (nie da się zalogować przez telnet na port 110).

Tak samo dzieje się gdy wpisuje:

testsaslauthd
przy loginach i hasłach z systemu. Działa ale wiadomo że nie o to mi chodzi: maile mają być tworzone w postfix-adminie.

Pytanie, jak to połączyć i czy maile typu:

[email]test@domena.pl[/email]
to tzw. wirtualni użytkownicy? Bo nigdzie tego jasno nie napisano, wszystko to domysły.
Poza tym po co tak naprawdę dovecot i postfix razem? Nie można zainstalować jednego porządnego serwera, który po instalacji będzie od razu działał? Już tydzień to konfiguruje i nic nie daje efektu.

Pozdrawiam.
r0ster

Post autor: r0ster »

Nie używam postfix-admina, ale na jego stronie głównej jest napisane:
It is a PHP based application that handles Postfix Style Virtual Domains and Users that are stored in MySQL or PostgreSQL
Więc utworzyłeś użytkowników w bazie danych, ale postfix nadal chce używać systemowych kont za pomocą SASL.

Dovecot jest serwerem POP3 i IMAP. Postfix jest serwerem SMTP. Jak chcesz to możesz wyłączyć Dovecota, ale wtedy użytkownikom będziesz musiał zapewnić inny sposób do odbierania poczty.
marcinp

Tak, użytkownicy są w bazie danych. Myślałem tylko, że skoro automatycznie instaluje się postfix-admin to skonfiguruje dovecota tak by to działało. Ale przecież muszę w jakiś sposób teraz wirtualnych użytkowników skonfigurować dla dovecota? Jak to zrobić? Czy sasl to zawsze konta systemowe? Czy może sasl działać także na kontach wirtualnych?
r0ster

Samo SASL chyba nie ma obsługi MySQLa, ale postfix może użyć dovecota do uwierzytelnienia, a ten ma obsługę baz danych.
Ten artykuł chyba tłumaczy wszystko co i jak ustawić:
http://workaround.org/ispmail/squeeze
marcinp

r0ster pisze:Samo SASL chyba nie ma obsługi MySQLa, ale postfix może użyć dovecota do uwierzytelnienia, a ten ma obsługę baz danych.
Ten artykuł chyba tłumaczy wszystko co i jak ustawić:
http://workaround.org/ispmail/squeeze
ale skoro zainstalowałem postfix admin to ten chyba powinien skonfigurować postfix by być jego adminem czyli przestawić go na bazę danych? Czy tego nie zrobił i teraz muszę niezależnie połączyć postfix z bazą danych i dovecot z bazą danych bezpośrednio? Czy w takim razie mogę zrezygnować zupełnie z sasl?
r0ster

Czy postfix admin przekonfigurował postfixa nie wiem, możesz zobaczyć konfigi czy jest tam coś o bazie danych. Wątpię też, żeby postfix admin skonfigurował dovecota i w takim wypadku pewnie będziesz musiał zrezygnować z SASL, bo z tego co widzę to nie ma on obsługi bazy danych MySQL czy PostgreSQL.
marcinp

Przez pop3 mogę już sprawdzać pocztę, ale IMAP nie działa, nie wiem czemu? W roundcube dostaje komunikat

IMAP Error: Empty startup greeting (localhost:993)
Poza tym, e-maili przez postfiksa nie da się wysyłać i nie wiem dlaczego, jaki może być powód? Czy dobrze rozumiem ale tego typu poczta to całkiem wirtualna, oderwana od systemu poczta, która autoryzuje w oparciu o bazę mysql i przekierowuje do odpowiednich katalogów w systemie?
r0ster

Co do błędów, to popatrz w logach to tam jest napisane.

I tak, dobrze rozumiesz.
marcinp

r0ster pisze:Co do błędów, to popatrz w logach to tam jest napisane.

I tak, dobrze rozumiesz.
Przy próbie wysyłki mam:

User unknown
czyli pewnie postfix wcale nie korzysta z bazy postfix admina?

A przy próbie logowania przez roundcube mam takie coś:

auth (default): new auth connection: pid=6698
imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, TLS handshaking: Disconnected
i roundcube nie loguje się.
r0ster

A logi serwerów (/var/log/mail.err)?
ODPOWIEDZ