instalacja KDE 4
instalacja KDE 4
Witam.
Jestem posiadaczem Debiana od około 2 miesięcy. Wszystko działa sprawnie i bez problemów.
Jedyne co sprawia mi problem to instalacja nowego KDE. Podczas pierwszej próby instalacji KDE wszystko się "posypało" i system uruchomił się "bez środowiska graficznego" a co za tym idzie musiałem zainstalować system jeszcze raz.
A teraz pytanie zasadnicze: jak zainstalować KDE na Debianie tak żeby po restarcie systemu wszystko działało prawidłowo.
Jestem posiadaczem Debiana od około 2 miesięcy. Wszystko działa sprawnie i bez problemów.
Jedyne co sprawia mi problem to instalacja nowego KDE. Podczas pierwszej próby instalacji KDE wszystko się "posypało" i system uruchomił się "bez środowiska graficznego" a co za tym idzie musiałem zainstalować system jeszcze raz.
A teraz pytanie zasadnicze: jak zainstalować KDE na Debianie tak żeby po restarcie systemu wszystko działało prawidłowo.
Witaj.
Trochę dziwna sytuacja. Jak instalujesz KDE, komendy?
Zainstaluj xorga (bądź sam się razem instaluje z KDE).
No i normalna instalacja według poradnika:
http://debian.linux.pl/threads/441-X.Or ... 1#post2801
Jeśli znowu nie wstanie to prawdopodobnie konfig xorga. Czekam na rezultaty.
Trochę dziwna sytuacja. Jak instalujesz KDE, komendy?
Zainstaluj xorga (bądź sam się razem instaluje z KDE).
No i normalna instalacja według poradnika:
http://debian.linux.pl/threads/441-X.Or ... 1#post2801
Jeśli znowu nie wstanie to prawdopodobnie konfig xorga. Czekam na rezultaty.
I nie ma znaczenia, że obecnie pracuję w "domyślnym" środowisko graficznym, którym jest Gnome? Czy poza należy wykonać coś jeszcze?
Kod: Zaznacz cały
aptitude install kde kde-i18n-pl
Proponuję instalację po usunięciu Gnome włącznie z gdm.
czyli:
do powyższego kodu dodałbym jeszcze: gnome-session, czyli:
następnie:
czyli:
aptitude purge [font=monospace]~c[/font] gnome gnome-audio gdm
aptitude purge [font=monospace]~c[/font] gnome gnome-audio gdm [B]gnome-session[/B]
aptitude install kdm [font=verdana][color=#333333][font=courier new]kde kde-i18n-pl[/font][/color][/font]