[+] Wine nie wykrywa OpenGL na systemie 64-bitowym

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
djseban

[+] Wine nie wykrywa OpenGL na systemie 64-bitowym

Post autor: djseban »

Witam.
Zacznę może od systemu:
Debian Wheezy (testowy) amd64, jądro 3.0.0.1
Problem jest w tym, że wine pod systemem 64-bitowym nie wykrywa 64-bitowych bibliotek OpenGL, przez co nie mogę uruchomić gry.
Zrzut z terminala:

Kod: Zaznacz cały

seban@debian:~/Pulpit/DBR$ wine DBR.exeerr:winediag:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo Direct rendering is disabled, most likely your OpenGL drivers haven't been installed correctly
fixme :p rocess:GetLogicalProcessorInformation ((nil),0x32fce4): stub
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32f588,0x00000000), stub!
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),1,0x32f588,0x00000000), stub!
err:d3d_caps:WineD3D_CreateFakeGLContext Can't find a suitable iPixelFormat.
err:d3d:InitAdapters Failed to get a gl context for default adapter
Direct3D9 is not available without OpenGL.
Próbowałem już zainstalować paczkę libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx-ia32 jednakże posypał mi się system i w trybie ratunkowym musiałem przeinstalować sterowniki od karty grafiki. System działa, ale nie wiem, którą paczkę zainstalować, aby móc uruchamiać gry na wine.

Edycja:

Przepraszam, za temat, poradziłem już sobie.
Jeżeli ktoś miałby podobny problem to trzeba zainstalować paczkę nvidia-glx-ia32 przez apt-get lub aptitude.

down
8GB RAM-u?
nonnotus, to źle rozumiesz. Maszyny o architekturze amd64 są kompatybilne wstecznie z systemami 32-bitowymi.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

I po co ludzie instalujecie wersję amd64, po to aby potem tylko naprawiać problemy.
nonnotus

Post autor: nonnotus »

Yampress pisze:I po co ludzie instalujecie wersję amd64, po to aby potem tylko naprawiać problemy.
Trochę nie rozumiem, to przy 64bitowym procesorze mam instalować system 32bitowy. Nonsens. Jeżeli sprzęt ma 64bit to i system musi mieć tyle samo.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jaki nonsens. Ja mam na dwurdzeniowym 64 bitowym procesorze system i386. I zrozum, że nie musi, kto Ci takich bajek naopowiadał.
ODPOWIEDZ