Jak uruchomi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Rutr

Jak uruchomić serwer na dwóch różnych numerach IP i portach?

Post autor: Rutr »

Witam!
Mam system, który posiada dwa numery IP. Na każdym z nich mam serwery pewnej gry, na tym samym porcie. Chciałbym przekierować jakiś inny port z drugiego numeru IP na pierwszy IP i ten standardowy port.
Po prostu chciałby uruchomić serwer na dwóch różnych numerach IP i portach, lecz nie umożliwia mi tego aplikacja, więc myślę, że najlepiej byłoby przekierować port.

Jak przekierować ten port? Szukałem w internecie i znalazłem tylko przekierowania na całkiem inny komputer w sieci.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Nie wiem czy SNAT takie coś umożliwia lub jakiś NLB
Rutr

A jak tym to zrobić, nie mam dużego doświadczenia w pracy z Linuksem.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

alias interfejsu + odpowiednim deamonie ustawic na jakim ip ma nasłuchiwać
Rutr

Nie do końca o to mi chodziło! Ja mam dwa serwery na tym samym porcie (domyślnym ale na różnym ip) i chcę z jednego IP inny port przekierować do serwera działającego na drugim IP (i domyślnym porcie). Nie znam perfekcyjnie angielskiego ale spróbuje to (to co w linku) wykorzystać.
Rutr

Mam jeszcze podobne pytanie. Czy da się przekierować port w zależności od domeny docelowej? jeżeli wpisze regułę z domeną w iptables, to ona działa jest zastosowana też dla innych domen które prowadzą na to ip. A mi chodzi o to żeby na jednym ip a wielu domenach uruchomić dwa serwery zawnętrznie widziane jak na tym samym porcie. Czy da się tak zrobić?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

W konfiguracji każdego programu ustawiasz adres i port na którym ma działać. Jeśli chcesz uruchomić 2 demony/serwery na jednym komputerze musisz uruchomić tego demona dwa razy, ale każde uruchomienie z innym plikiem konfiguracyjnym. Musisz mieś dwa pliki konfiguracyjne. Uruchamiasz w konsoli lub tworzysz sobie skrypty. Każdy program ma zazwyczaj w linii poleceń z jakiego pliku konfiguracyjnego ma korzystać gdy się uruchamia, inaczej szuka takiego pliku w standardowych miejscach.
Wygląda to np. tak:

Kod: Zaznacz cały

polecenie -c 1.conf
polecenie  -c 2.conf

Musisz zrobić najpierw:

polecenie -help 
polecenie -h 
man polecenie
i poszukać właściwego przełącznika.

yampress# cd /usr/sbin
yampress# ./sshd --help
sshd: illegal option -- -
OpenSSH_5.4p1 FreeBSD-20100308, OpenSSL 0.9.8q 2 Dec 2010
usage: sshd [-46DdeiqTt] [-b bits] [-C connection_spec] [-c host_cert_file]
            [-f config_file] [-g login_grace_time] [-h host_key_file]
            [-k key_gen_time] [-o option] [-p port] [-u len]
yampress# 

Pod FreeBSD np. jest przełącznik -f , po którym wstawiasz nazwę pliku konfiguracyjnego.
I tak to wygląda uruchamianie kilku demonów na jednym komputerze z kilkoma plikami konfiguracyjnymi.
Nie wiem czy ten Twój program na to pozwala?
A jak nie to jakaś wirtualizacja.
Rutr

Wiem jak uruchomić dwa demony. Chcę przekierować port. Przecież, wyraźnie napisałem. Chcę, żeby, jeżeli ktoś wpisze w kliencie:

domena1.pl
to łączy się z pierwszym, a jak wpisze:

domena2.pl
to łączy się z drugim, ale oba są na tym samym, jednym adresie IP. I zewnętrznie widziane jak na jednym porcie.
ODPOWIEDZ